Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Serija četvrtkom: “Los Serrano”

Serija četvrtkom: “Los Serrano”

Neosporna je činjenica da je serija “Porodica Serano” (Los Serrano) ne samo jedna od najgledanijih španskih serija na Balkanu, već uopšte jedna od najomiljenijih stranih serija. Još je neospornija genijalnost njenih autora koji su iz jednostavnog početka – gde su se dvoje ljudi venčali i tako spojili svoje već oformljene porodice – razvili televizijski projekat od osam sezona i 147 epizoda! A s druge strane, serija ne poseduje vrtoglavi zaplet zasnovan na misterijama ispunjenim mračnim intrigama, koje su postale sastavni deo spisateljskog pera njenih autora u kasnijem radu. Nasuprot tome, ona se bavi životom. A život, kakav postoji svuda na ovoj planeti, sa svim svojim segmentima, sasvim je dovoljan za temu jednog dela, gde ti isti elementi postaju glavni pokretači radnje i uzurpatori naših osećanja.

Radnja serije je svima poznata. Ali, da li ste ikada razmišljali o razlogu tolike popularnosti kod Srba?

Slika 114 Serija četvrtkom: “Los Serrano”

Najpoznatija španska porodica na svetu

Optimizam

Seriju odlikuje španski realizam. To ne možemo da osporimo. Razvod, raskid, tuga, smrt (pa čak i glavnih likova) – jasni su pokazatelji da “živeli su srećno do kraja života” ne postoji. Ali i pored toga, lepota serije leži u izbegavanju brutalne, one surove iskrenosti, jer svim replikama, odnosima među likovima, pa i događajima, tvorci jasno iskazuju svoj stav: nada, vera, ljubav. Svet jeste jedno tamno đubrište, ali mi, ljudi, imamo slobodu da ga osvetlimo. A kako ćemo to uraditi?

Vrednosti

Serija govori o prijateljstvu. Ono će biti prikazano i na loš i na dobar način. Ali svaki gledalac će uspeti da prepozna i razluči šta nije, a šta jeste dobro. Poruka je jasna. I nadasve – pozitivna. Isto je i sa temama ljubavi, muško-ženskih odnosa, poštovanja, tolerancije. Likovi su koncipirani po principu suprotnosti, epizodni zapleti leže na njihovim sukobima, ali rasplet svake epizode propoveda slogu i međusobno razumevanje. Iz tog razloga serija postaje i didaktičko delo koje bi trebalo da utiče i na decu, ali i na odrasle. Pored toga, kako su glavna jezgra likova uglavnom porodice, pitanja ispravnog vaspitanja, moralnih vrednosti koje učimo jedni druge i međusobnog podučavanja izbijaju na čelo.

Mentalitet

Međutim, ono što “Porodicu Serano” čini toliko voljenom u Srbiji jeste činjenica da se Španci, iako mnogo liberalniji, tolerantniji i otvoreniji od Srba, ne razlikuju toliko od nas. Svako će u likovima prepoznati svog oca, majku, komšiju, prijatelja, nekog člana rodbine, pa možda i sebe. Zajedničke osobine ova dva udaljena naroda mogle bi se neprestano nabrajati, ali lepota je da ih sami prepoznate.

Koncept

Skica “Porodice Serano”, nevidljiva gledaocima, jedna je od razloga prilagodljivosti serije svim starosnim dobima. Ona može biti karakterna (imamo likove svih dobi) i tematska (svaka epizoda zasnovana je na nekoliko različitih zapleta koji prate likove različitih dobi, iz kojih se razvijaju samostalne scene povezane u jednu celinu – te “za svakog ima po nešto”).

Duhovitost

Komične scene, elementi farse (uglavnom zaplet zasnovan na nesporazumu) i duhovite replike (koje loš prevod, nažalost, može da uništi) jesu prednosti “Porodice Serano” koje su je ustoličile na sam vrh serijskog programa na ovim prostorima. Takođe su je baš te odlike učinile omiljenijom od nekih drugih, dramaturški podjednako dobrih, ako ne i boljih serija, kao što je, na primer, “Internat” (El Internado), ali koje zbog svoje mračne atmosfere i elemenata fantastike i nisu baš najbolje prihvaćene.

Slika 212 Serija četvrtkom: “Los Serrano”

Viktor Elias i Natalija Sanćes, mladi glumci serije, posetili su i našu prestonicu

Serija “Porodica Serano” prikazana je ili se prikazuje u zemljama Hispanske Amerike, Rusiji, Rumuniji, Sloveniji, Francuskoj, Finskoj i na Balkanu; a neke države, kao što su Italija, Grčka, Portugal, Češka i Turska imaju svoje verzije ove serije. Spekuliše se i o domaćoj varijanti koja će se zvati “Sinđelići”. O kvalitetu govore i mnogobrojne festivalske nagrade koje je “Porodica Serano” pobrojala.

Iza serije stoji uspešna producentska kuća “Globomedia” i televizija “Telecinco”. Njeni tvorci Aleks Pinja (Álex Piña) i Ivan Eskobar (Iván Escobar), poznati su još i po projektima “Pakov svet” (Los Hombres de Paco) i “El Barco”, gde se može pratiti uzlazna putanja njihovog rada i očigledni napredak. U seriji “Pakov svet”, koja se prikazivala i kod nas, još je moguće uočiti pomenute elemente farse (iskarikirani likovi i zaplet zasnovan na nesporazumu), ali takođe, kako sezone odmiču, serija postaje sve misterioznija. Kulminacija i savršenstvo njihovog stvaralačkog rada upravo je serija “El Barco”, najbolji i najkompleksniji televizijski projekat poslednjih godina, ne samo u Španiji, već na celoj planeti, čija se gledanost, kao i prepoznavanje očiglednog kvaliteta, širi preko svih šest kontinenata.

“Porodica Serano” nije bila uspešna samo kao televizijsko delo, već su se mnogi njeni glumci proslavili i stekli zanatsko priznanje, a uz to, rodile su se i nove muzičke zvezde kao što je Fran Perea (Fran Perea) i tinejdž-bend SJK (Santa Justa Klan).

Pored Frana Perea, glumačku postavu čine: Antonio Resines (Antonio Resines), Hesus Bonilja (Jesús Bonilla), Belen Rueda (Belén Rueda), Antonio Molero (Antonio Molero), Natalija Sanćes (Natalia Sánchez), Viktor Elias (Víctor Elías), Horhe Hurado (Jorge Jurado), Aleho Sauras (Alejo Sauras), Aleksandra Himenes (Alexandra Jiménez), Veronika Sanćes (Verónica Sánchez), Adrijan Rodriges (Adrián Rodríguez), Pepa Aniorte (Pepa Aniorte) i mnogi drugi.

Jedno je sigurno – četka za WC šolju, Dijegovo (Diego) hvatanje za srce i čuveno “incesto”, Fitijevo (Fiti) “mayormente”, Raulovo (Raul) “Churri”, Giljeove (Guille) zvrčke, Markosove (Marcos) i Evine (Eva) ljubavne avanture, kao i mnoge druge scene, ostaće nam večno u sećanju.

Ako vas je naporan dan na poslu oneraspoložio ili se osećate depresivno, pre nego što zaspite, u 22.35h pustite Studio B i uz ovu ludu porodicu zaboravite na sve probleme. Makar na sat i po zdravog smeha.

Izvori fotografija: mk.wikipedia.org, ola-ta-kala.blogspot.com, images2.fanpop.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” možete pogledati ovde


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Editors choice