Šetnja Dubrovnikom

Šetnja Dubrovnikom

Danas idemo na letnje putovanje i odlazimo u sunčani Dubrovnik. Tamo ćemo da šetamo na suncu i udišemo miris mora i mandarina, kao i da uživamo u pogledu na penušavo Jadransko more. Za one hrabre, voda nije hladna već sada, tako da je i kupanje na raspolaganju.

Da li znate nešto o Dubrovniku? Sada ću vas upoznati sa ovim prelepim gradom.

dubrovnik 1 Šetnja Dubrovnikom

Dubrovnik je grad na jugu Hrvatske. Lord Bajron ga je proglasio biserom Jadrana. Zaista je poseban. Veličanstvene zavese zidina okružuju mermerne ulice i barokne zgrade, koje odišu bisernom svetlošću na jadranskom suncu. Glavno šetaliste Placa, je mešavina kafića i prodavnica, sa spomenicima izuzetne lepote u dnu glavne gradske ulice. Crkve, manastiri i muzeji urađeni su fino isklesanim kamenom i podsećaju na burnu istoriju i izražajnu umetničku tradiciju. Iza grada se nalazi nebeski pejzaž, prošaran plažama i šumovitim poluostrvima, kao i more jako plave boje.

Ali, Dubrovnik je više od fascinantnog starog grada sa drevnom istorijom. Takođe je i prvoklasno jadransko letovalište. Izvan zidina istorijskog centra nalaze se prelepe plaže, stvorene za uživanje i lenčarenje na suncu (šta bi čovek još mogao da poželi leti?). Uz obalu, kristalno čisto more obiluje šumovitim ostrvima idealnim za šetnju i izlete. Pravi je doživljaj poći na neko od ovih ostrva brodićem. A niz kafića, barova i klubova, u i okolo Starog grada, čine da noći u Dubrovniku nikada nisu dosadne, kao ni dani u kojima možete uživati u lokalnim specijalitetima i morskim plodovima, kao i velikom izboru vina. Dakle, priključite se i zabavite.

moja nova Šetnja Dubrovnikom

Okruzen čvrstim gradskim zidinama, Dubrovnik se uspinje kamenim ulicama, krivuda duž uskih prolaza i izlazi na skrovite trgove. To je lavirint za naslađivanje razgledanjem na svakom uglu. Pogled preko bedema sa najviših građevina je suviše savršen da bi bio stvaran. Crkvene kupole i zvonici se uspinju ka nebu. A tu i tamo, zelene iskre drveća bacaju senke na drevni trg. Ali, to nije sve. U tom gradskom prizoru ističe se Jadransko more svojom predivnom bojom. Nabacite vaš najlepši osmeh i uživajte u novim bojama, mirisima ovog grada, starim ulicama i vrlo ljubaznim ljudima. Postoji niz prodavnica, suvenirnica kao i molova gde možete da se zabavljate kupovinom, a moja preporuka je da istražujete grad, penjete se na gradkse zidine i kule, i uživate u pogledu. Naravno, napravite što više slika koje će vas u hladnom i kišnom periodu sećati na lepa vremena. Ne zaboravite da probate i njihovu kuhinju i zaista fenomenalan sladoled.

Saznajte više o povezanosti Dubrovnika sa morem, u Pomorskom muzeju, kao i životinjama i biljkama koje žive u Jadranu, u Akvariju Institutu za more i priobalje, smeštenim unutar Tvrđave Sv. Ivana. Posetite Franjevačku crkvu i samostan, dom jedne od najstarijih apoteka u Evropi, smeštenoj uz crkvu sv. Spasa. Krenite na izlet do Elafitskih ostrva trajektom ili katamaranom, ili se vozite 20-ak kilometara uz obalu do Botaničkog vrta Trsteno. Gradska luka privlači sve veći broj onih koji imaju jahte i jedrilice za istraživanje priobalnih ostrva.

Grad je veoma bogat ponudama. Opustite se i pronađite ono što vam najviše prija.


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.