Simboli šarene Indije

Simboli šarene Indije

Rabindranat Tagore je bio indijski književnik, dramaturg i filozof. Pisao je na način da kada ga čitate u isto vreme osetite potpuni mir, ali i energiju i snagu kojom možete pomeriti svet.

Gde duh je neustrašiv, a čelo uspravno;
Gde slobodno znanje:
Gde svet ne lome i ne komadaju skučeni zidovi kućni;
Gde reči izviru iz srca istine;
Gde neminovna težnja pruža ruke prema Savršenstvu;
Gde bistra struja razuma ne ponire u pustoši pustinjačkog peska mrtvih običaja;
Gde ti vodiš duh prema sve široj misli i delu.

“Gitandžali”, Rabindranat Tagore

482px Rabindranath Tagore Tamilndu40India Simboli šarene Indije

Rabindranat Tagore (1861–1941) bio je indijski književnik, dramaturg i filozof.

Bolivud je naziv za filmsku industriju u Indiji, odnosno njen specifični stil. U indijskoj produkciji nećemo gledati fimove poput Almodovarovih i Spilbergovih. Nakon gledanja bolivudskog filma nećemo postaviti sebi i jedno egzistencijalno pitanje, niti ćemo dobiti odgovor na njega. Ipak ćemo silno uživati u šarenilu, u prirodno prepanulim lepoticama i lepotanima, u veseloj pesmi, u igri koja pokreće.

Aishwarya Rai 48 Simboli šarene Indije

Aishwarya Rai, popularna indijska glumica.

Slon je u Indiji sveta životinja, donosi sreću, predstavlja mudrost i snagu; slon je u Indiji prevozno sredstvo, atrakcija, amajlija, suvenir, aplikacija; slon u Indiji je najšarenije obučeni slon na celom svetu; slon u Indiji je jedini obučeni slon na celome svetu. Tragajući za odgovorom zbog čega je slon u Indiji sve, naišli smo na jedan koji nam najviše odgovara: ima li životinje sa većim osmehom nego što ima slon (dobro, delfin, ali hajde jaši ti delfina), i ima li naroda koji se više smeje od Indijaca?

Decorated Indian elephant Simboli šarene Indije

E, da je Dambo znao ovako da se obuče!

Indijski orah, jeste da potiče iz Brazila, ali danas ga najviše proizvodi Indija. Egzotičnog je mirisa i ukusa, prepun je vitamina, minerala i drugih esencijalnih hranljivih materija. Koristi se u ishrani, kao začin ili kao gotov proizvod iz “porodice grickalica”, ali i u preparatima za lepotu jer sprečava prerano starenje kože i kose.

CashewSnack Simboli šarene Indije

Egzotičan, zdrav i jaaaako ukusan!

Kamasutra je spis, knjiga ljubavnih saveta pisana na sanskritu. Pored opisa i saveta za seksualne poze i propratne radnje koje su obavezne tokom seksualnog odnosa, ovde ćete naći obrađene ljubavne odnose i veze sa raznoraznih aspekata.

Kama Sutra 1 Simboli šarene Indije

Vodite ljubav... na mnogo načina!

Čitati indijsku poeziju, gledati vesele filmove, “voziti” se slonom, jesti prezačinjenu hranu, a onda i voleti nekoga na različite načine… Meni se čini kao obećana zemlja!


Ivana Miljak pokreće, provocira, polemiše, sa namerom da oslobodi i otkrije… Bez sumnje sadrži u sebi najsmelija nastojanja ka stvaranju posve originalnog. Raskida sa starim i otkriva novo, ne pretenduje na trajnost, a još manje na nepromenljivost.