01 Radiohead Simfonija za Radiohead

Numere koje će biti prekomponovane u klasične kompozicije su "Everything in Its Right Place" i "Jigsaw Falling into Place"

Svetski poznati kompozitor minimalista Stiv Rajh (Steve Reich) odlučio je da u okviru svog projekta “Radio Rewrite” obradi i dve pesme poznatog britanskog rok benda Radiohead. Numere koje su imale sreće da budu odabrane biće prekomponovane u klasičnu simfoniju. Delo “Radio Rewrite” prezentovaće 13 muzičara Londonskog simfonijskog orkestra 5. marta 2013. godine.

Ovo  nije prvi slučaj da popularna i klasična muzika nađu zajednički jezik i note. Pesma grupe Queen “It’s a Hard Life” počinje insertom iz opere “Pajaci” (Pagliacci) poznatog italijanskog kompozitora Ruđera Leonkavala (Ruggero Leoncavallo). Ideja za pesmu “Now or Never” Elvisa Prislija (Elvis Presley) nastala je kada je pevač, dok je služio vojsku u Nemačkoj, čuo poznatu italijansku kompoziciju “O Sole Mio”.

Pokušajte da zamislite kako bi ova numera mogla da zvuči u svetu gde vladaju zakoni klasične muzike:


Iris Zavargo je diplomirana novinarka, u najavi master komunikologije. Mađarski divani mnogo bolje od Balaševića, ali nije ni nalik svađalici iz pesme “Sin jedinac”. Svoj život zamislila je u ritmu muzike i zato uči da bude DJ, trudi se da ne zaboravi kako se svira klavir, trenira džez balet i s ljubavlju će pisati o ljudima zbog kojih smatra da najbolju stranu naše stvarnosti čine note

Editors choice