Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Slike tvojih osećanja

Slike tvojih osećanja

Mnogostruka su ogledala u kojima se odražavaju slike tvojih osećanja. A odražavaju se uvek. Čak i kad misliš da su dobro sakrivena, sputana i prigušena, čak i kad nemaš pojma u koji mrak su prognana i potisnuta. Naboj je priroda osećanja. A svaki pokušaj da se drže zatvorena, nalazi neki ventil, neku zamršenu putanju, kojom pronalazi površinu i traži da sagleda svoj odraz. Osećanja su ludi umetnici, smešni, nasilni, sakati, slepi, bez osećaja za boje i oblike, a izuzetno nadareni za intenzitet, besne krtice, progonjeni zečevi…Napolju, na platnu ispoljavanja, oni slikaju svoja remek-dela, svoje početničke brljotine, mračne prikaze tvoje demonske duše, dirljive žvrljotine oduševljenog deteta u tebi. Stalno to rade.

Apstraktne slike zahtevaju tumačenje, poput snova. Duboko potisnuta osećanja, sirovi bolovi i emotivne povrede služe se simbolima. Ovakve slike stvaraju osećanja ličnosti u razvoju, senzitivne i umetničke duše, koja još ne raspolaže oruđima realnosti. Suštinska potreba za istinom slika snažne, apstraktne prikaze.

Naiva je izraz prirode koja je bliska realnosti, ali razume je tako što o njoj priča priče, sa srećnim završetkom. Čežnja da stvari budu onakve kakve treba da budu, iako su one uvek takve kakve jesu. Naivne slike stvaraju dirljiva utočišta nežnosti i romantike.

Hiperrealizam je precizan i nema potrebu za intervencijom. Zrelost, nadomak prihvatanja, surova stvarnost bez kosmičke istinitosti o različitim realnostima. Potreba za afirmacijom, za normama i okvirima realnog života, u kome se krećemo odsečno i sigurno.

media images 1 sante au quotidien antidepresseurs effets secondaires 2175393 1 fre FR antidepresseurs effets secondaires Slike tvojih osećanja

Mali nekontrolisani umetnici u nama, mazala prinuđena na akciju nabojem osećanja, stalno stvaraju slike. Nekad smo u stanju da ih vidimo

Nadrealizam obuhvata spoznaju realnosti, dosegnutu istinu i intenzivan kreativni otklon u odnosu na ustaljenost. Nadrealizam je nada ovog sveta, propoved o drugačijem, unutrašnjem, autentičnom, ličnom, koje je prožeto svešću o svemu suprotnom i svemu ostalom.

Karikatura drži fokus na osnovnim prelomnim tačkama. Bol, besmisao, nemoć, u nekoliko poteza uklopljen u delotvornost realnosti. Suština koja liči na površinu. I obrnuto. Karikatura je surova i isceljujuća. Ne previđa estetiku, maštu i raznovrsnost, ali ih sažima u štedljive prikaze ogoljenih lica osećanja bez maske i zaštite, obrade i razrade.

Mozaik i kombinovane tehnike – sve je prihvatljivo, sve je apsurdno, sve je uklopivo. Nezamislivi spojevi daju čudesne slike o vizijama i apstrakcijama, akcijama i realizacijama. Osećaj ispoljen kroz dovitljivu praksu, živa, promenjljiva osećanja, svest o fragmentima koji tvore integrisanu celinu. Mudrost i iskustvo.

U različitim životnim dobima i fazama, naša osećanja ispoljavaju se u različitim tehnikama. Bogat unutrašnji život sadrži zamašnu zbirku svih ovih izraza. Unutrašnja galerija puna je niša, hodnika, podruma, mračnih natrpanih fundusa i sjajno osvetljenih prostora u kojima izlažemo omiljena dela.

S vremena na vreme, osetimo potrebu da istražimo galeriju, provetrimo zagušljive ostave, osvetlimo zabačene niše, izložimo zaboravljena dela natrpana u ćoškovima tesnih sobičaka i promenimo postavku omiljenih dela.

I s vremena na vreme, uđemo u radionicu i posmatramo naša uposlena mazala. Ponekad se iznenadimo. Kad ih zateknemo kako su se dohvatili svojih alata i zajednički oslikavaju ogromno platno. Remek-delo koje sve vreme slikaju u tajnosti.

Ponekad otkrijemo koliko je bogat, šaren, zabavan i lud naš život, tako što ćutimo i gledamo.


Aleksina Đorđević

Editors choice