Osnovna ideja druge sezone projekta regionalne saradnje Slovenačke, Zagrebačke i Beogradske filharmonije jeste da promoviše mlade i uspešne umetnike iz regiona, pa će se na ovom koncertu predstaviti dirigent Simon Krečič i flautiskinja Eva Nina Kozmus. Osamnaestogodišnja slovenačka flautistkinja, stekla je status velike zvezde nakon pobede na evrovizijskom takmičenju za mlade umetnike.

Na programu je slovenačka rapsodija za gudače: Sijaj sonce, Pavla Merkua, Koncert za flautu i orkestar K.F.E. Baha i Četvrta simfonija P. I. Čajkovskog.

Slovenacka filharmonija u Kolarcu Slovenačka umesto Beogradske filharmonije

Slovenačka filharmonija je, u okviru istog projekta, poslednji put gostovala u Beogradu u decembru 2011. godine

I ove sezone tri orkestra, svaki u svom gradu, imaju poseban abonman u okviru kojeg će održati pet koncerata sa identičnim dirigentima, solistima i program. Osnovna zamisao tri nacionalne filharmonije jeste da stvore stabilnu zajedničku platformu za kvalitetnu kulturnu saradnju.

Osim nastupa u matičnim gradovima, projekat podrazumeva i međusobna gostovanja, tako da publika Beogradske filharmonije, u okviru redovne koncertne sezone na Kolarcu, ima priliku da čuje i druge dve nacionalne filharmonije. Beogradska filharmonija u Zagreb i Ljubljanu putuje krajem maja ove godine.

Slovenačka filharmonija gostuje u Beogradu, u okviru ciklusa regionalne saradnje Pika-Točka-Тачкa,u petak 18. januara od 20h na Kolarcu.

Editors choice