Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Eurosongu

Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Eurosongu

Kada je sve počelo? Kako je sve počelo? Danas smo za vas izdvojili najzanimljivije činjenice o ovom neizbežnom muzičkom takmičenju.

- Manifestaciju je pokrenula Evropska radiodifuzna unija (EBU) i to kako bi doprinela početku saradnje sa Evropskom unijom nakon hladnog rata, ali i da bi iskušala granice tadašnje televizijske tehnologije.

- Na prvom takmičenju učestvovalo je svega šest zemalja.

- Irska je zemlja koja je na ovom takmičenju najviše puta trijumfovala. Irci su sedam puta do sada slavili kao pobednici, a devedesetih godina su pobedili čak tri puta zaredom.

- Godine 2006. pobedu odnosi hevi metal grupa, te se ta godina smatra prekretnicom kada je reč o izboru tipičnog evrovizijskog pobednika.

Abba Snimi ovo: Zanimljive činjenice o Eurosongu

Grupa Abba i Selin Dion neke su od zvezda koje su učestvovale na ovom takmičenju

- Ovo muzičko takmičenje danas gleda preko 125 miliona ljudi širom sveta.

- Muzičari iz Gruzije 2009. godine eliminisani su iz takmičenja, jer je otkriveno da su reči njihove pesme govorile o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu (Владимир Путин).

- Ideja o Eurosongu kao muzičkom festivalu javila se 1955. godine, a kao glavna inspiracija za ovo poslužio je italijanski festival u San Remu.

- Godine 2006. na ovom takmičenju je otpevana hiljadita pesma.

- Eurosong je najduže emitovani šou-program u celom svetu, jer se od 1956. emituje svake godine, bez ijednog prekida.

- Prva Dečija Evrovizija održana je 2003. godine.

- Eurosong je do sada imao 60 pobednika, a od čega je bilo 35 žena koje su nastupale solo, osam muškaraca koji su nastupali solo, 11 muzičkih sastava i šest dueta.

- Takmičarske pesme ne smeju da traju duže od tri minuta, a na sceni ne sme biti više od šestoro ljudi.

Izvori fotografija: fanpop.com,e-novine.com

Prethodne tekstove iz serijala “Snimi ovo” možete pročitati ovde.


Sonja Josipović sebe smatra devojkom koja uživa u trenucima tišine koja joj uvek donese novu dozu inspiracije. Voli da piše i čita knjige, ali i da se druži sa ljudima od kojih može nešto novo da nauči. Osim sa rečima uživa i u igranju sa svojim zekom, koji joj često ne dozvoljava da neke svoje tekstove privede kraju. Voli svako godišnje doba, sve oblike umetnosti i sve vrste slatkiša (izuzev žele bombona). Autorka je bloga Svet obojen rečima.