Šoping je globalni trend i aktivnost koju podjednako upražnjavaju i uživaju u njoj i žene i muškarci. Brojne svetske destinacije kupovinu stavljaju u red glavnih turističkih atrakcija. Radi bolje promocije, produžavanja sezone i (još) intenzivnijeg podizanja potrošačke svesti, sve su popularniji šoping festivali. Pored primamljive ponude prodavnica festivali su upotpunjeni propratnim muzičkim, plesnim i modnim događajima.

Dubai Shopping Festival.1 Šoping festivali širom sveta

Dubai šoping festival

Šoping festival u Singapuru održava se tokom juna i jula već više od deset godina. Danas ovo je jedan od najpopularnijih festivala u svetu. Popusti se kreću i do 70%, a za noćni šoping se dobijaju dodatni kuponi za sniženja.

Festival se održava u svim većim tržnim centrima gde se uglavnom kupuje luksuzna odeća i obuća. Za tehniku i antikvitete treba se uputiti u Financial district centar. Dok u kineskoj i indijskoj četvrti se može naći jeftini i autentični odevni komadi i ukrasi.

“Malaysian mega sale carnival” je šoping festival u Maleziji. Održava se tri puta godišnje, u martu, avgustu i decembru. Pored sniženja u gotovo svim prodajnim objektima u gradu Kuala Lumpur, karneval prate auto-trke, trke Penang čamaca i etno performansi učesnika iz Australije, Novog Zelanda, Japana, Tajlanda i drugih.

Libanski festival kupovine održava se Bejrutu tokom februara. Najveći broj manifestacija održava se u palati Beit Eddin, staroj preko 700 godina. Najtraženija roba su odeća, suveniri i rukotvorine. Za iskusne trgovce nakitom Liban je dobro poznata destinacija, a festival pravo vreme na obnavljanje kolekcija.

beirut shopping festival 1024x681 Šoping festivali širom sveta

Bejrut šoping festival

Šoping festival u Kanu (Palais des Festival) održava se u aprilu i traje kraće od drugih, samo četiri dana. Usmeren je prvenstveno na luksuzne kupce i nudi pored svetski poznatih i brendove namenjene kolekcionarima koji nisu za širu prodaju. Pored butika koji prezentuju svoju bogatu ponudu u vreme festivala održavaju se humanitarni događaji, aukcije i modne revije.

Šoping festival u Dubaiju (Layali Dubai) je najstariji i najpoznatiji festival ove vrste u svetu. Održava se tokom februara u preko 150 tržnih centara. Po značajno sniženim cenama može se kupiti firmirana garderoba, tehnika i zlatni nakit.

Od ove godine i Istanbul će se naći na listi festivala kupovine. Od 18.03. do 26.4. u čak  94 tržna centra biće organizovane promocije, sniženja i nagradne igre za kupce.

Rakhi festival shopping Šoping festivali širom sveta

Od ukupnog broja šoping festivala u svetu Evropa prilično zaostaje za Azijom. Obzirom da su najveći potrošači na ovakvim manifestacijama Britanci i Nemci, nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti festival nalik onom u Dubaiju negde na našem kontinentu.


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Editors choice