Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Srećan rođendan, Edgar Allan Poe!

Srećan rođendan, Edgar Allan Poe!

Edgar Alan Po (Edgar Allan Poe) je bio jedan od najpoznatijih američkih književnika, pesnik i urednik literarnih magazina. Rođen je 19. januara 1809. godine u Bostonu. Roditelji su mu preminuli kada je imao dve godine, te ga je fiktivno usvojio Džon Alan (Johan Allan) bogati trgovac duvanom. Po je od njega preuzeo srednje ime iako nikada nije bio zvanično usvojen. Ovo je jedini period u Poovom životu u kom nije materijalno oskudevao.

Slika111 Srećan rođendan, Edgar Allan Poe!

Užas ne stiže iz Nemačke, stiže iz moje duše

Godine 1826.  Po upisuje Univerzitet u Virdžiniji, sa kog će biti izbačen, zbog kockarskih dugova. Iz tog razloga će se Džon Alan i odreći Poa. Po će posle toga da pristupi vojsci. Pošto nije imao dovoljno godina, prijavio se pod lažnim imenom Edgar A. Perry. I iz vojske će biti izbačen, zbog neizvršavanja dužnosti. Oženio se Virdžinijom Klem (Virginia Eliza Clemm) svojom rođakom, koja je 13 godina bila mlađa od njega. Virdžinija je ubrzo nakon venčanja preminula od tuberkuloze i njoj je posvećena jedna od najlepših Poovih pesama “Anabel Li”.

Slika26 Srećan rođendan, Edgar Allan Poe!

Virdžinija Klem, Poova supruga

Po je već u osnovnoj školi pokazao interesovanje za književnost. Karijeru je započeo u časopisima: “Sautheren Literary Magazine” (1835-1837), “Burtou’s Gentleman’s Magazine” i “Grahams Magazine” (1839-1843). Njegove najranije priče su iz 1832. godine. Za priču “Rukopis pronađen u boci” 1833. godine osvaja prvu novčanu nagradu.

Okušao se u gotovo svim žanrovima. Bio je pesnik, esejista, kritičar, pisao je filozofske rasprave, prozu i jednu dramu. Za Poa pesma može da služi samo jednom cilju – lepoti. Pesma je kao noćni leptir koji žudi za zvezdom. Njegova lirika je često prožeta setom i tugom, onomatopejskim stihovima i zvučnošću.

U Poovoj prozi vladaju drugačija pravila. U njoj ima pregršt bizarnih motiva, a dominiraju mrak, smrt, ponori i zatvorene prostorije. Kada su ga opsedali mračni i haotični nemiri, okretao se pripoveci. Tvorac je detektivske priče, rodonačelnik je horor priče i preteča je naučne fantastike. Priče “Ubistvo u ulici Morg” (1841) i “Ukradeno pismo” (1844) postavile si obrazac za pisanje detektivskih priča, koje će kasnije slediti Artur Konan Dojl (Arthur Conan Doyle) i Žil Vern (Jules Verne). Mračna poema “Gavran” je Pou donela svetsku slavu.

Po je često započinjao poslove, a nije ih završavao. Jedino je ostajao veran pisanju. Pisao je na rubu razuma, na rubu stvarnosti i praznine. Predvideo je modernu ideju egzistencijalne praznine i samoće, o kojoj pišu mnogo godina kasnije pisci poput Franca Kafke (Franze Kafka) i Alberta Kamija (Albert Camus).

Slika37 Srećan rođendan, Edgar Allan Poe!

Muzej Edgara Alana Poa u Ričmondu

Preminuo je u nedelju, 7. oktobra 1849. godine, u Baltimoru, onako kako je i pisao – tragično i pod misterioznim okolnostima. Postoji čak 26 teorija o njegovoj smrti. Jedni su tvrdili da je preminuo zbog alkoholizma, drugi su smatrali da je bio lud, a doktori su na autopsiji utvrdili da je umro od besnila. Koja god teorija da je tačna, tog dana je nestao jedan od najvećih književnih heroja.

Od 1949. godine tajanstveni muškarac obučen u crno, sa belom maramom i šeširom širokog oboda je ostavljao tri ruže i konjak na Poovom grobu. Na svaku godišnjicu od Poovog rođenja, novinari su opsedali groblje, ne bi li saznali ko je taj tajanstveni muškarac i koja je simbolika ruža i konjaka. Posetilac Poovog groba se ne pojavljuje od 2009.godine. Njegov identitet je i dalje nepoznat.

Film “Gavran” koji je sniman krajem 2010. godine  na brojnim lokacijama u Beogradu, prati priču o ubici koji koristi motive iz Poovih dela, kao model za zločine.

Slika46 Srećan rođendan, Edgar Allan Poe!

Džon Kjuzak kao Edgar Alan Po

U Poovim delima prepoznajemo vlastite košmare i nemire, zato smo spremi, da mu večno pružamo ruke, preko ponora koji nas deli.

Izvor fotografija: znanje.org, wikipedia.org, synastrypress.com, kvwiliams23.wordpress.com, vestinet.com


Tijana Banović je apsolvent srpske književnosti i jezika. U sebi skriva Petra Pana koji ne želi da odraste, koji bi samo da leti. Za svaki lonac ima odgovarajući poklopac.

Editors choice