Vlade Divac je rođen na današnji dan, 3. februara 1968. godine u Prijepolju, kao drugo dete Milenka i Radmile Divac. Prva tri meseca po rođenju, Vlade nije imao ime, pa mu je stariji brat Ivica dao nadimak “Bata”. Kao dečak, Vlade je bio vrlo visok, kao i svi u njegovoj porodici sa očeve strane. Pre nego što je počeo da se bavi košarkom Divac je igrao fudbal i bio golman u  mesnom klubu. Na jednoj utakmici primio je čak sedam golova, jer je bio neodlučan da se baci u blato da ne bi isprljao nove golmanske rukavice. Njegov tim je izgubio, a trener je Divca posavetovao da potraži neki drugi sport.

Odlučio se za košarku koju je trenirao u rodnom Prijepolju u klubu KK “Elan”. Njegova profesionalna karijera počela je kada ga je trener Milovan Bogojević pozvao da dođe u kraljevački klub KK “Sloga”. Preselio se u Kraljevo, kod babe i dede. U leto 1986. kao tinejdžer je šetajući korzoom upoznao svoju suprugu Snežanu, koju je zaintrigarala njegova visina pa mu je prišla. Na jednoj utakmici protiv KK “Crvene Zvezde” postigao je 27 poena, čime je skrenuo pažnju na sebe. Iste godine je osamnaestogodišnji Vlade Divac potpisao ugovor sa KK “Partizanom”, preselio se u Beograd i postao zvezda prelazne sezone.

15 Srećan rođendan, Vlade Divac!

Vlade Divac u dresu Partizana

Sa KK “Partizan” napravio je pravo čudo i sledeće godine sa njima postao prvak Jugoslavije. Debitovao je u dresu Jugoslavije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Španiji, na kome je reprezentacija osvojila bronzanu medalju. Pored sportskih uspeha Vlade je razmišljao o budućnosti, pa je upisao “Višu poslovnu školu” u Beogradu. Sa KK “Partizanom” je 1987. osvojio prvenstvo Jugoslavije, a kao reprezentativac okitio se medaljama na Evropskom prvenstvu u Grčkoj, Letnjoj univerzijadi u Zagrebu i Svetskom juniorskom prvenstvu u Boromiju. Naredne godine, Divac je kolekciji trofeja dodao i srebrnu olimpijsku medalju osvojenu u Seulu i zlato sa Evropskog prvenstva u Zagrebu. Godine 1989. sa KK “Partizanom” osvojio je prvenstvo Jugoslavije i Kup Radivoja Koraća. San mu je bio da zaigra za NBA, što je i ostvario iste godine, zaigravši za “Lejkerse” (Los Angeles Lakers).

23 Srećan rođendan, Vlade Divac!

Godine 1989. Divac je obukao dres "Lejkersa" sa brojem 12

Amerika je obožavala Divca, kao prvog Evropljanina koji je zaigrao u dresu “Lejkersa”. Iako nije znala da pravilno izgovori njegovo ime i prezime, američka publika je jednoglasno klicala “Vlade Divak!”. Godine 1991. u jeku ratnih dešavanja Vlade Divac je isticao da je veliki patriota i humanitarac. Još tada je počeo sa humanitarnim radom i pomaganjem siromašnima i izbeglicama. Zajedno sa kolegama Predragom Danilovićem, Aleksandrom Đorđevićem i Zoranom Savićem učestvovao je na humanitarnoj utakmici na kojoj je prikupljan novac za lečenje Slobodana Jankovića. Divac je jedan od osnivača grupe “7”, koja je počela sa humanitranim akcijama za decu sa prostora bivše Jugoslavije. Uz njega, grupu su pokrenuli Žarko Paspalj, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga i Željko Rebrača.

33 Srećan rođendan, Vlade Divac!

Vlade i njegova supruga Snežana vode dobrotvornu organizaciju “Fondacija Ana i Vlade Divac”

Početkom 1999. godine, Divac je potpisao ugovor sa “Sakramento Kingsima”. Iste godine u TV šou programu kod Larija Kinga (Larry King), Divac je javno osudio bombardovanje Jugoslavije. Po završetku agresije na Jugoslaviju, Snežana i Vlade usvojili su jednogodišnju devojčicu Petru čiji su roditelji ubijeni na Kosovu. Dok je igrao za “Kingse publika je njega i saigrače proglasila za najveći šou na terenu. Divac je iste sezone postao prvi Evropljanin koji je učestvovao na “All Star vikendu”. Na svom poslednjem reprezentativnom nastupu, na svetskom prvenstvu u Indijanapolisu, sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju.

U julu 2005. godine, Divac je objavio povlačenje nakon šesnaest godina igranja u NBA. Na inicijativu Vlada Divca i Snežane Divac, osnovana je humanitarna organizacija “Možeš i ti”, čiji je cilj pomaganje izbeglima koji su nastanjeni u Srbiji. Divac je tokom jeseni organizovao zvanični oproštaj od aktivne košarke u rodnom Prijepolju, a kasnije i u Beogradu. Godine 2009. izabran je za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije.

Izvori fotografija: blogspot.com, photobucket.com


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Editors choice