Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Šta bi bilo kad bi bilo?

Šta bi bilo kad bi bilo?

Da je Endi Vorhol (Andy Warhol) danas živ, izgledao bi ovako? Ili ne bi? To, svakako, nama ostaje nerešeno pitanje. Pa ipak, dvadesettrogodišnji samouki umetnik Edgar Askelovic misli da bi baš na ovaj način ostario. Na dan kada bi, da je poživeo, Endi Vorhol napunio 83 godine, to jest 6. avgusta 2011. godine, u birmingemskoj galeriji Mekdermot (McDermott Galleries), otvorena je izložba pod nazivom “Endi hoda, umorni Endi, Endi malo drema” (“Andy Walking, Andy tired, Andy take a little snooze“).

slika12 Šta bi bilo kad bi bilo?

Edgar je tri meseca radio na ovoj skulpturi, čak je morao da proda i svoj automobil kako bi kupio sav neophodan materijal za rad. Ovo delo odiše zapanjujućom realističnošću, a zasnovano je na fotografijama Vorhola koje je Edgar posmatrao. Skulptura je izrađena od silikona i gline, a svaki detalj Vorholovog lica pažljivo je modelovan i uklesan, sve do sedih čekinja sede brade, koja je tek počela da raste.

Kako sam Edgar kaže, ovom skulpturom želeo je da izrazi poštovanje Vorholu, jer mu je velika inspiracija u radu. Poza u koju je skulptura postavljena, preuzeta je sa jedne od Vorholovih fotografija iz šezdesetih godina.

slika2 Šta bi bilo kad bi bilo?

slika3 Šta bi bilo kad bi bilo?

“Dugo i pažljivo sam razmišljao o tome kako bi on danas mogao da izgleda. Zato sam ga predstavio bez zuba i sa puno bora koje govore o tome da  su mnoge godine iza nas. Pa ipak, možda bi trebalo da postoji i botoks verzija ovog dela, jer on je ipak bio pionir svega novog.”

Sa ovim se zaista većina i slaže. Njegovo delo su neki razumeli i mogli da isprate u trenutku njegovog nastajanja, neki su od njega odustajali – na primer, napuštajući premijeru njegovog filma “Spavanje” (“Sleep”) iz 1966. godine.

Edgar svojim radom provocira i otvara brojne socijalne teme. Današnja kritika smatra ovog umetnika, poreklom iz Litvanije, mladom zvezdom u usponu.

slika4 Šta bi bilo kad bi bilo?

Proces nastajanja ovog dela, koje je dobilo naziv po pesmi Dejvida Bouvija (David Bowie) – “Endi Vorhol”, moguće je pogledati ovde.


Iva Šapić je budući istoričar umetnosti. Nesuđeni Šerlok Holms II. Budući umetnik, krojač, kuvar, organizator venčanja i vlasnik cvećare i kafića – knjižare. Ili pisac. Ili turistički vodič. Ili profesionalni čitač knjiga. Ili sve to, ako poživi koji vek duže.

Editors choice