Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Stare navike još me peku

Stare navike još me peku

Problemi od juče nisu što i problemi danas, pa se tako jučerašnja rešenja ne mogu primeniti kad svane novo jutro. Naravoučenije: moramo naše strategije i način preživljavanja poboljšati do perfekcije kako naš emocionalan život ne bi varirao i kako bismo imali prilagodljiv stav prema drugima i koliko-toliko normalan, zadovoljavajući život.

Kao deca zaštićeni smo negativnih emocija, a kada odrastemo dogodi se grubo rečeno nervni slom. Moramo se vremenom navikavati na loše stvari koje život nosi, a za naše lične neuspehe nije krivo ni društvo, ni nemaština, već mi sami.

Reakcije na određene stvari jesu refleksne i ne mogu se kontrolisati, ali zato navike mogu i upravo one (bile dobre ili loše) zaslužne su za naš krajnji ishod u životu.

1 Slika Stare navike još me pekuKako funkcionišu navike?

Jednostavno je, ukoliko ste navikli 10, 20 godina svog života da gledate televiziju to ćete nastaviti da radite i u pedesetim, šezdesetim, sve do smrti. Stare navike teško umiru, čak postaju ekstremnije.

Navike mogu biti loše. Ljudi se često navikavaju na konzumiranje poroka. Nekome su to cigarete, drugima alkohol, a treći se teše činjenicom da trava nije droga ili da je to samo privremeno.

Ali, istina je da se navike lako stvaraju, a teško, veoma teško je odvići se od njih, posebno onih koje pružaju zadovoljstvo i podstiču kratkotrajno osećanje sreće.

Međutim ova kratkoročna rešenja i beg od realnosti mogu nagomilati stres, pogoršati zdravlje i iznad svega isprazniti novčanik.

Ako se neko odupire lošim navikama, onda dolazi do isfrustriranog ponašanja, a kada neka druga osoba stane na put realizovanju navike, onda se na njoj iskaljuje bes.

Oni najsvesniji, ljuti su na sebe i kaju se zbog toga što su nedovoljno hrabri da kažu ne.

Nije sramota pokušati i ne uspeti, sramota je uopšte i ne pokušavati. Bolje je suočiti se sa istinom i napraviti strategiju. Neka jednostavna rešenja kriju se u bavljenju aktivnostima kojima pre niste, poput joge, fitnesa, meditacije…

Slušanje muzike mnoge oslobađa stresa, možda će i vas. Koncentisati se na leve stvari uvek je dobro, a posebno misliti na druga zadovoljstva, manje štetna, manje poročna. Možete čak postati zavisni od treniranja, upražnjavanja neke veštine ili šminkanja, ali to je lepa strana navikavanja.

Stavite sve troškove na papir i zapitajte se da li su vam potrebne cigarete kao još jedan trošak više?

Nisu svi u stanju da se nose sa vatrom u koju ih život baca, ali svi mi životarimo, sa lošim navikama ili ne, a jedino što nas spaja jesu pokušaji: da se odviknemo ili odupremo lošoj navici!

Izvor fotografija: pinterest.com


Violeta Stojanović

Editors choice