Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Stazama kulture i umetnosti

Stazama kulture i umetnosti

Kaže se da putovanja obogaćuju dušu, i da ako na putovanju ništa nisi naučio – džabe si putovao. Turizam, komercijalan i masovan, zajedno sa umetnošću, jedinstvenom i subjektivnom, daje nam potpuno novu dimenziju putovanja. Pruža mogućnost ne samo da posetimo destinaciju nego da je istinski doživimo. Turista 21. veka obrazovan je i iskusan, traži jedinstven i kvalitetan doživljaj za svoj novac. Ova tematska putovanja nude upravo to.

Postoje dva osnovna tipa: putovanja inspirisana određenim umetničkim pravcem ili umetnikom, i putovanja na kojima je, pored posete destinaciji, moguće i stvarati sopstvena dela. Pred vama su najpopularnije destinacije art turizma. Uživajte!

Brisel, Belgija. Pravi raj za ljubitelje umetničkog pravca art nouveau. Ovaj pravac zastupljen je u celoj Belgiji, ali je poseban akcenat na prestonici. Jedna od prvih građevina u Evropi u stilu art nouveau nalazi se upravo u Briselu. Hipnotišuće fasade sa prefinjenim detaljima zgrada i porodičnih kuća najčešće se nalaze u gradskim oblastima Saint-Gilles i Marolles. Za sve koji vole muzeje nezaobilazan je onaj posvećen Viktoru Horti (Victor Horta).

179 Stazama kulture i umetnosti

Cauchie, prva građevina u Evropi u stilu art nouveau

Toskana, Italija. Šmek ove bajkovite regije naveo je Roberta Beninija (Roberto Benigni) da baš ovde snimi film “Život je lep” (La vita è bella). Najpre se treba zaputiti u mala autentična sela na toskanskim brdašcima. Očaraće vas beskrajni vinogradi, usamljene građevine u daljini ili pak uske uličice sa načičkanim dućanima u kojima se mogu naći tradicionalni proizvodi. A zatim posetite Sijenu i njena bogatstva koja su pod zaštitom UNESCO-a. Konačno, na red dolazi kolevka renesanse, veličanstvena Firenca. Nepotrebno je izdvajati lokacije, jer šetnja po ovom gradu odaje utisak posete nekog velikog muzeja na otvorenom.

266 Stazama kulture i umetnosti

Galerija "Uffizi" u Firenci sadrži najbogatiju kolekciju renesansnih dela

Laos, Vijetnam. Ova egzotična zemlja nudi bogat izbor arhitektonskih poslastica. Drevni budistički hramovi predstavljaju raj za oči i dušu. Harmonija i sklad u pejzažu, na građevinama, ali i na licima monaha jedan je od najinspirativnijih prizora koje možete doživeti. U nekim komercijalnijim hramovima, prema rečima lokalaca, monasi vas mogu naučiti pravljenju tradicionalnih figura i ukrasa.

365 Stazama kulture i umetnosti

Pha That Luang, najvažnije religijsko zdanje u Laosu

Jangon i jezero Inle, Burma. Biseri istočnjačke arhitekture – pagode – rasprostranjene su po celoj Burmi, a najpoznatije, najpoštovanije i najlepše nalaze se u Jangonu. Zaštitni znak je čuvena blistava pagoda Shwedagon. U blizini je jezero Inle, gde možete posmatrati plutajuće vrtove, a u drvenim kućicama na vodi pridružiti se pravljenju tradicionalne grnčarije vekovima starom tehnikom.

460 Stazama kulture i umetnosti

Pagoda Shwedagon, zaštitni znak grada Jangon

Ogroman je spisak destinacija koje imaju umetničku vrednost. Obavezne su i Barselona, Moskva, Rim, Bali, Mumbaj… Ali o njima nekom drugom prilikom.


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Editors choice