Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Stil moćnih ljudi: Edeline Lee, kada kreiram mislim o tome da žena ima bezbroj uloga

Stil moćnih ljudi: Edeline Lee, kada kreiram mislim o tome da žena ima bezbroj uloga

Londonska dizajnerka kanadskog porekla, Koreanka Edelajn Li (Edeline Lee) bila je na dobrom putu da postane advokat. “Tako su želeli moji roditelji, ali nije mnogo vredelo”, rekla je Edelajn u intervjuu za modni portal “The Business of Fashion”. Želja za stvaranjem odvela ju je na čuveni londonski koledž za umetnost i modni dizajn “Central Saint Martins”, gde je učila zanat razvijajući kreativnost stalno se trudeći i grešeći. Njena prva kolekcija jesen/zima 2012, nazvana upravo Edeline Lee, osvanula je, sasvim neočekivano, na ovogodišnjoj februarskoj Nedelji mode u Londonu i osvojila je publiku.

Slika 138 Stil moćnih ljudi: Edeline Lee, kada kreiram mislim o tome da žena ima bezbroj uloga

Debitantska kolekcija Edelajn Li

Edelajn je imala sreće da je tokom studija dobijala prakse kod Mekvina (McQueen) i Galijana (Galliano), koji su joj nesumnjivo bili odskočna daska za dalje napredovanje. Po prirodi izuzetno vredna, Edelajn se u jednom trenutku do te mere posvetila poslu da je čak i napustila studije ne mogavši da postigne sve odjednom. Iznenada je dobila i posao u Njujorku kao asistent kreativnog direktora modne kuće američkog dizajnera Zeka Pozena (Zac Posen), a takvo iskustvo nije želela sebi da uskrati zbog studija. “Njujork je bio za mene sjajno iskustvo u svakom smislu, ali mi nije mnogo pomogao da spoznam sebe kao dizajnera. Suviše vremena sam provodila radeći za druge, a to mi nije pomagalo da počnem samostalno da kreiram.”

Slika 225 Stil moćnih ljudi: Edeline Lee, kada kreiram mislim o tome da žena ima bezbroj uloga

Svedeno, klasično i elegantno

Posle tri godine, Edelajn se vraća u London da dovrši studije i pokuša da se posveti više izgradnji sopstvenog dizajnerskog identiteta. Međutim, kako to uglavnom biva, otvara se još jedna prilika za posao i ona počinje da radi kao glavna dizajnerka za žensku liniju modne kuće “The Rodnik Band”. U svemu tome uspela je i da diplomira, ali je život stao na put njenim planovima, kako to uglavnom i biva. Uprkos poslu koji nije prestajao da se zahuktava, u kratkim pauzama koje joj je tempo dozvoljavao, Edelajn je našla vremena da se uda, da rodi dete i da se, nažalost, ubrzo i razvede.

Mnogi umetnici kažu da usled najvećeg bola uvek nastaje najbolje stvaralaštvo. To je svakako istina u slučaju mlade mame koja je prodrmala modnu scenu konačno izloživši svoju prvu, malu, ali evidentno vrednu kolekciju. Edelajn kaže da joj je i trebalo životno iskustvo i zrelost da bi uopšte mogla da spozna sve uloge i osobine jedne žene, pre svega u sebi, a onda i u drugim ženama. Inspiraciju za svoju debitantsku kolekciju Edelejn je pronašla u pokretu s početka dvadesetog veka poznatom pod imenom “Bečka radionica” (Wiener Werkstätte). To je pokret u umetnosti, arhitekturi i dizajnu čija je osnovna ideja bila da spoji umetnost sa svakodnevnim životom i učini umetnost dostupnu svima.

Na neki način, i Edelajn je nastojala da kreira odeću koja će moći da bude verni pratilac žena, pa ma u kojoj ulozi morale da budu u određenom trenutku. Svedene kombinacije boje slonovače i crne, oživela je ponekim detaljima u boji i spojem tradicionalnog i modernog u krojevima. Edelajn ima jako dobro oko za detalje koji uglavnom i daju život nekoj kreaciji. Po njenom mišljenju, to su te male stvari u životu. Te pauze koje i ona uspeva da ugrabi igrajući uloge majke, žene, preduzetnice i modne dizajnerke.

Slika 319 Stil moćnih ljudi: Edeline Lee, kada kreiram mislim o tome da žena ima bezbroj uloga

Detalji oživljavaju kreacije Edelajn Li

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Editors choice