Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Style inspo: Kako da izdominiraš noseći athleisure trend

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

“Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao”

“Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao”

Neverovatna životna priča čoveka koji na dan svog stotog rođendana odlučuje da prekine mirne dane i započinje novu avanturu, opisana je u romanu “Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao” (De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween), švedskog pisca Jonasa Jonasona (Jonas Jonasson). Neposredno po objavljivanju postala je najčitanija knjiga u Švedskoj tokom 2010. godine. Užurbano se prevodi na preko 30 jezika, pravi je hit u Evropi, dok se izdanje na srpskom uskoro očekuje. Do sada je prodata u preko 2,000,000 primeraka, a u toku je i priprema scenarija za istoimeni film.

Pri kraju svog burnog života, Alan Karlson provodi dane u domu za stara lica. Na dan stotog rođendana priprema se proslava u njegovu čast, koju treba da svojim prisustvom obeleže gradonačelnik i mediji. Međutim, Alana ne interesuje njihova poseta, i on još uvek dobrog zdravstvenog stanja i vedra duha, iznenada odlučuje da se udalji od svega. Iskače kroz prozor, odlazi iz doma i pokreće lavinu događaja koji će potpuno preokrenuti ne samo njegovu dotadašnju sredinu već gotovo čitavu zemlju.

U nameri da napusti dom Alan čekajući autobus na stanici, zamoljen je da nakratko pričuva jedan kofer. Kada naiđe autobus Alan ulazi sa koferom ne misleći na njegovog vlasnika, i ne sluteći šta se u njemu nalazi. Ispostaviće se da je u koferu 50 miliona kruna, zarađenih od preprodaje droge. Alan ne namerava da vrati novac, već želi da ga iskoristi na svoj način. Stoga se u potragu za njim sada uključuje ne samo uprava doma, policija, već i mafija. Započinje avanturističko putovanje, na kome sreće nove prijatelje i sa njima budi pažnju šire javnosti.

Kroz nove doživljaje ujedno se odmotava i Alanov dug život, kao svojevrsno putovanje kroz istoriju dvadesetog veka. Nezainteresovan za politiku, on ipak postaje svedok i direktan učesnik važnih događaja koji su prožimali tu epohu. Počevši kao stučnjak za eksploziv, vremenom menjajući brojna boravišta, imaće učešća i u postupku razvoja i primene atomske bombe, i biće u prilici da sreće mnoge važne ličnosti poput Staljina (Иосиф Сталин), Čerčila (Winston Churchill), Trumana (Harry S. Truman), Mao (Mao Zedong), Franka (Francisco Franco), De Gola (Charles de Gaulle).

Knjiga pruža duhovit osvrt na istoriju i politiku dvadesetog veka, i ujedno navodi čitaoca da razmisli o pravim vrednostima života. Toplina koju unosimo u susretu sa drugim ljudima, otvorenost da pružimo ali i da primimo, unosi u naše živote onu iskru za koju se vredi boriti. Svakodnevica se suviše brzo odvija pred nama, pokušava da nas uvuče u svoje ozbiljne tokove, ali se prema svemu može postaviti sa takvom spontanošću koja u sebi nosi lagodni spokoj. A vremena uvek ima, potrebno je želeti i nikada se ne predavati.

A autor? Zanimljiva je i životna priča Jonasa Jonasona (Jonas Jonasson). Dugo radeći kao novinar, odlučuje da nešto promeni u svom životu. Seli se u Švajcarsku, gde u malom mestu na obodu jezera na granici sa Italijom, počinje da piše ovaj roman. Završio ga je u četrdesetsedmoj godini, i vratio se u Švedsku ovenčan uspehom. Ako Alan Karlson u svojoj stotoj godini ne odustaje od života, već započinje nove avanture, tim pre na nama ostaje da se otvorimo prema životu i posvetimo ga onome što želimo i onima koje volimo.


Dragana Pantelić. Arhitektura. Slagalice. Amy Winehouse. Zaljubljenost. Konji. Čudesna sudbina Amelije Pulen. D&G Light Blue. Upornost. Klavir. “National Geographic”. Lazanje. “Norveška šuma”. Pariz. Kreativnost. The Knife – “Pass This On”. Pozorište. Mala crna haljina i crveni karmin. Elegancija.

Editors choice