Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Striptiz za pismene: Deca ili život – dilema počinje u tridesetoj

Striptiz za pismene: Deca ili život – dilema počinje u tridesetoj

Kad sa oko tri banke sebi prvi put postavite pitanje da li ste još dovoljno mladi da rodite dete, iskrica panike kresne, ali ne stigne do mozga, ugušena samopouzdanom svešću o tome da jeste dovoljno mladi. Sigurno.

Nemojte samo da se šokirate ako u tom periodu zatrudnite, pa pohađajući lekare i ultrazvukove saznate da vas medicina svrstava u kategoriju “starija prvorotka“. Nauka kaska za savremenim trendom mlade mame, koji nedvosmisleno kaže da je mlada mama ona žena koja ima malo dete, nezavisno od toga koliko ima godina. Lekari su, međutim, kao automehaničari – datum proizvodnje, pređena kilometraža, remont, zamena delova, očekivan rok trajanja, staro gvožđe.

Dobro. Dogurale ste do 35. rođendana. Na koji neke vaše drugarice neće doći, jer ne mogu da ostave bebu, ili baš nema ko da im čuva dete, a glupo im je da ga dovlače pa da kenjka sve vreme. Još neke drugarice neće doći, jer poslednjih godina, od kad su u braku, baš i ne idu na rođendane svojih drugarica, jer moraju da idu na toliko dečijih rođendana, pa je prosto bilo neophodno napraviti selekciju. Vi, naravno, znate da vas njihovi muževi ili mrze ili bi vas kresnuli, ali nema veze. A možda vas i te drugarice malo mrze. Mislim, vi ste slobodne, a one su zarobljene. Samo što to ne bi priznale ni na mukama ni za pare. Hm, možda bi, za baš velike pare, ali ko ih šiša, vi ste ih provalile za dž.

Zato će doći razvedene drugarice, neudate drugarice, drugarice lezbejke i par srećnih parova, koji će sve vreme biti fokus bolne zavisti svih prisutnih drugarica – uključujući i vas slavljenicu.

To što ste se uspešno oporavile od teškog raskida i najzad stvarno shvatile da niste bile ni srećne ni voljene i da bi on svakako bio najgori mogući izbor za oca vašeg deteta, i što ste dobile podršku svih drugarica i dva terapeuta, neće vam pomoći da se, slaveći  trideset petu, osećate kao da zaista imate šta da slavite.

Racionalizacija vam suflira:

“Hm, 35, pa to je pola od 70, a to još nije neka starost. Znači, imaš barem još 35 godina kvalitetnog i aktivnog života pred sobom, a realno bar još 15 za rađanje deteta. Možeš i dvoje da rodiš ako hoćeš. Mlada si.“

Ali glas vašeg ženskog imperativa, udružen sa savetima ginekologa i očekivanjima vaše mame (a bilo bi lepo da i baka doživi praunuče), već je započeo gerilu u vašoj podsvesti. Koliko god zatvarale uši i pevale “lalalaaaneslušamtelalalaa“, vi dobro znate šta vam poručuje:

“Nemaš više vremena za čekanje. Život brzo prolazi, a mladost još brže. Kad ćeš ako ne sad, dok te zdravlje još služi. Džaba tebi tvoja karijera i putovanja i obrazovanje i produhovljenost. Ako nemaš decu, nemaš ništa. Ostaćeš sama.“

A svako zna da je samoća najveće prokletstvo, a deca jedini lek.

Niste nasele? Dobro.

Uuuu, sad već imate 37. Pa kad pre?! Kao da nisu prošle dve godine. Ništa se nije promenilo. Samo izgledate i osećate se još bolje. Muškarci? Pa da, tu i tamo. Jeste, nije vam bio potreban onaj zajeb sa onim oženjenim tipom, ali seks je bio prokleto fantastičan. Uostalom, već ste oprostile sebi i krenule dalje.

A što dalje idete, vreme se nekako sve više otima kontroli. Ubrzava kao brzi voz, koji više vala ne staje nigde do krajnjeg odredišta. Uzbudljivi ritam kloparanja točkova kompozicije vašeg života ritam je vašeg pulsa, disanja punim plućima, zamorne i ispunjavajuće vožnje kroz dane, isparcelisane na sate, obaveze i susrete ubeležene u vašim androidima. Jedva stižete da se naspavate, jednom ili dva puta nedeljno. Onih dana kad nema teretane ponedeljkom, seminara utorkom, joge sredom, poslovne večere četvrtkom, seksa petkom, premijere subotom, probe hora nedeljom.  Ups, nema tih dana. Ali zato je u nedelju posle hora pao vruć seks sa onim klincem tenorom što vas izaziva sve vreme. A vala, vredelo je. Nakon takve sedmice i treba da se častite.

I šta kažete, sutra proslavljate 40. rođendan? Juuuu! Ala vreme leti! Ne, na vama se bogami, to uopšte ne vidi! Izgledate fantastično za svoje godine!

AUAUAUAUAUAUAAAAUUUUAAAAUUUUAAAAUUUUAUAUAUAUAU…

To je zvuk sirene koja objavljuje početak obrušavajućeg napada teškom artiljerijom na vaše samopouzdanje i integritet. Zapamtite, kad nagurate četiri banke u svoju zategnutu preplanulu guzicu, svaki kompliment se svodi na to kako zapravo niko ne bi rekao da ste toliko matori. Makar vam lice bilo tri puta zetegnutije i preplanulije od guzice, JMBG ima sopstvenu moć.

A deca?

Znate, holivudske glumice u tim godinama rađaju ili treće ili prvo dete. U trećem ili petnaestom braku, ili neopterećene potrebom da podele odgovornost sa muškarcem. I to nije nikakva površna uteha. To samo znači  da se poslednji voz  zaustavio na stanici tih žena. Zato što su htele još jednom da osete magiju stvaranja života, da budu još jednom mlade majke. Ili su odlučile da ne žele da ovu neprocenjivu vožnju okončaju bez iskustva materinstva. Kako god, tačno su znale šta žele. I zašto to žele. Nisu slušale ničije definicije mladosti. Nisu nasele.

Sa četiri banke definitivno više niste mlade. Ali tada počinju najbolje godine, a ako ste mudre (mislim, imale ste baš dosta fore da steknete malo mudrosti), onda ćete znati da jurcanje brzim vozom pretvorite u turističko putovanje sa obilaskom znamenitih destinacija. U društvu koje same odaberete.


Aleksina Đorđević, matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate.  Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice