Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Striptiz za pismene: Životni problem

Striptiz za pismene: Životni problem

Imam problem. Opasan po život.

Mnogo volim da živim. Ko i svaka budala, uostalom. Pre svega, kao osnovno, volim vazduh koji dišem.

Znate ono, kad udahnete sunčani jesenji dan i sve boje zelenog srebra i crvenog zlata udišete kroz oči, duboko, duboko, skroz do stopala, pa kroz korenje unutra i dalje, do vrelog srca zemlje, koje vam uzvrati vulkanskim damarima tako da ih osetite u jagodicama prstiju i potiljak vam se naježi, a lice vam raspoluti blesavi osmeh čiste radosti disanja?

Ne znate? Onda uviđate u čemu je problem.

Znate? Onda uviđate u čemu je problem.

O, da, ja u stvari volim strast. I kad kažem kako volim život, ja u stvari mislim kako volim sve ono strasno u životu.

Naučila sam da živim svakodnevni besmisao, ali bojim se da je taj nauk otrovan i da se od njega umire. Dobro, znam da se ionako umire. Ali ako sam disala strasno više nego besmisleno, ostaće trag strasti posle smrti, jasan kao u snegu. Ostaće, otkriće ga, pratiće ga neko, naći će me daleko, daleko, duboko, duboko, sve dišući vazduh.

Čeznem li ja za besmrtnošću?

Pa da, ko i svaka budala.

Vidite, ako danas nisam pročitala stotinak pametnih rečenica i napisala barem četvrtinu od toga, ja danas nisam živela. Nisam disala.

Ako nisam pet situacija dovela do dvadeset apsurdnih, komičnih i burlesknih razrešenja, i ako se sa mnom tome nije smejalo barem pet duša, ja danas nisam ni bila na Zemlji. Uopšte nisam postojala.

Uviđate problem, svakako.

Život je besmislen, tupav, uporan, iscrpljujući i što je zaista najgore, nema smisla za humor uopšte. I nekako je sav iz jednog komada, kao neka nepametna monolitna predstava bez činova, zavese i pauze, samo vožnja bez daha, i sve čekaš sad će, ma, mora već jednom, evo ga, možda je ovo, ih, zamalo, jebiga, ali sad će, sto posto, ili možda neće, a malo kasnije, možda ipak da?

Život nikako ne razume pozorište.

A oni što žive scenu, oni misle strast, sad, daj sebe, plači, smej se, vrišti, diiišiii, udahni sunce i zvezde, izdahni maglu i kišu, oseti bol, rodi svet, stvori magiju. A onda stani i gledaj i čudi se i divi. Zavesa. Pa se seti da si parče mesa, okreni se publici i primi aplauze. Rasti, rasti, rasti, obična ljudska sklonosti mehurima od sapunice. Naklon.

Ispunjenost je osećanje potpune praznine.

I opet misao, čuđenje i pokret, želja da se svaka nit duha beznadežno upletena u mrežu tela protera kroz krvotok, vodoskok, vulkan, tornado disanja, grozna kao svrab smrtonosnih rana, vruća poput svih kotlova pakla, veća od ljubavi i bolja od sreće.

Žedna je strast, a život nije ta voda. Poškropljen kapljicama sa izvora, samo izdaleka podseća na pijane dane.

A ja trezna. Odgovorna. Žurim. Radim. I kad osetim da dajem gorčinu i primetim da se umesto zavese između činova spušta tištanje, setim se da danima nisam disala.

Nisam bila tu.

I kad se setim, dišem kao samrtnik, dahćem kao životinja, hvatam vazduh i vitlam njime poput košave naoružane mačem istine, i oh, neću odoleti: štitom vrline i snagom ljubavi (a ako ne znate odakle ovo, onda ne znate ništa o romantici).

Vratila sam se. Opet. Puna vazduha. Puna praznine. Naklon.


Aleksina Đorđević, matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate.  Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice