Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Studenti bez granica: Brazil, dobar za studije, odličan za provod

Studenti bez granica: Brazil, dobar za studije, odličan za provod

Nova rubrika “Studenti bez granica” vodiće vas iz nedelje u nedelju kroz živote studenata sa različitih krajeva sveta. Upoznajte sa nama raznolikost i raznovrsnost studiranja dok rečju i slikom putujemo svetom.

Kurićiba se nalazi na jugu Brazila i glavni grad je države Parana. “Reader’s Digest” ga je proglasio za najbolji grad za život u Brazilu. Karolina Alberton (Carolina Alberton) rođena je u ovom gradu i trenutno je na trećoj godini studija psihologije.

Fakultetski život

Živim i studiram u Kurićibi. To je veliki grad, sa oko tri miliona stanovnika svih godina i socijalnog statusa. Postoje državni i privatni fakulteti, ja studiram na privatnom. Osnovne studije traju između osam i 10 semestara, u zavisnosti od fakulteta. Skoro sva predavanja su obavezna, a sastoje se od profesorove prezentacije u Power Pointu, teorijskog i interaktivnog dela. Neki predmeti zahtevaju i praktičan rad uz dosta usmenih prezentacija. Usmeni ispiti ne postoje, samo pismeni i to na zaokruživanje. Ispiti se održavaju dva puta u toku semestra. Mislim da ću po završetku studija imati dobro i teorijsko, ali i praktično znanje. Teorijski deo je obavezan, a studentima je dozvoljena sloboda pri odabiru praksi i stažiranja.

Curitiba Studenti bez granica: Brazil, dobar za studije, odličan za provod

Kurićiba nudi dobre uslove za studiranje, ali i za provod

Život van fakulteta

Većina studenata ima vremena i za posao, naravno, u zavisnosti od toga šta studiraju. Postoji noćno studiranje (predavanja su od 19 do 23 časa) i ti studenti su uglavnom zaposleni. Imam dovoljno slobodnog vremena, koje provodim stažirajući, a pored toga bavim se sportom (sportski ples oko šipke), izlazim da igram, idem na piće sa prijateljima. Moj grad je veliki i ima dosta mesta za izlaske, za svačiji ukus i džep. Postoje hetero i gej žurke, rok, samba, tehno, sve! Moje omiljeno mesto za izlaske je prilično jeftino, tako da izlazim tamo, uglavnom, dva puta nedeljno.

carolina Studenti bez granica: Brazil, dobar za studije, odličan za provod

Karolina pored fakulteta stažira, bavi se sportom i izlazi

Pogled u budućnost

Kad završim fakultet, vidim sebe kako ostajem u svojoj zemlji. Radila bih u psihijatrijskoj bolnici ili bih se bavila radom u zajednici. Kada bih mogla da sumiram svoj studentski život, to bi zvučalo ovako: “Što manje imam da radim, to manje radim!”


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice