Sumrak srpskog fudbala

Sumrak srpskog fudbala

Igraci FKCZ Sumrak srpskog fudbala

Da se odmah razumemo, ovo nije jedan od navijački obojenih tekstova, već napisan iz ugla običnog fudbalskog gledaoca, može se reći i fudbalskog, odnosno sportskog patriote. Istog onog koji gleda i Primeru i Kalčo i Bundes ligu, pa i argentinsku Aperturu, Klauzuru, do Braziliera iz zemlje kafe, sambe i fudbala. Tako su nas nekad i zvali – evropski Brazilci. Proteklih godina, a pogotovo u četvrtak uveče, pokazali smo da smo se odavno otarasili tog nadimka. U ovom trenutku ni ne znam kako da nas nazovem, lična, a bogami i kolektivna tuga i sramota su prevelike. Znam, mnogi će reći da klubovi iz pomenutih i nepomenutih liga imaju više novca, to je, zar ne, ono u šta se fudbal pretvorio? Dobro, u pravu ste. Međutim, da li se srce može kupiti novcem? Ne. To je ono s čim se rađaš i ‘mreš, a kod nas je sve manje takvih, možda su i izumrli.

Posle hladnog tuša u vidu Vaduca iz Luksemburga koji je eliminisao Vojvodinu, Partizan i Zvezda su kompletirali taj, mogao bih lagano da ga nazovem, šou program. Šampion je posle ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona od belgijskog Genka, koji objektivno nije bio bolji u tom dvomeču, ispao u kvalifikacijama za Ligu Evrope od irskog Šamroka?! Mislim da mnogi ”fudbalski eksperti” nisu ni čuli za taj klub pre žreba koji ih je spojio sa ”crno-belima”. Po 1:1 u obe utakmice, gol iz (ne)postojećeg penala u produžecima u Beogradu i zbogom Evropo u sezoni 2011/12. Možda su Irci tehnički slabiji, možda imaju slabiji UEFA koeficijent od Partizana, ali srce je pobedilo, borbenost je uvek pola rezultata. Kad se uzme u obzir da je samo Vladimir Volkov dobio prelaznu ocenu od 90% novinara, onda je to tek katastrofa. Zaslužio je, to nije sporno, eh da je više takvih igrača… Par minuta pre početka utakmice u Beogradu, Crvena zvezda je deklasirana u Renu, 4:0. Tim iz Bretanje je pokazao kako se igra fudbal – lako, brzo, precizno, jednostavno i samo potvrdio pobedu sa ”Marakane”. Da napomenem da je opet odbrambeni igrač bio najbolji u srpskom timu i opet levi bek, Duško Tošić. Napad gotovo da nije ni postojao, u obe utakmice crno i ”crveno-beli” su imali ukupno po pola sata nečega što je ličilo na fudbal.

Ko je kriv? Aleksandar Stanojević? Robert Prosinečki? Vladan Lukić ili ? Stanojević i Prosinečki su treneri sa jako dobrom fudbalskom filozofijom, ali šta vredi kad nemaju igrače za to? Lukić je prvi predsednik Zvezde koji je nakon dugo godina pažnju posvetio omladinskoj školi, što je za svaku pohvalu jer klub još od generacije 1984. nije izbacio kvalitetnog igrača. Đurić je došao u Partizan kad je bio nezavidnoj situaciji, stabilizovao ga, imao jedan plasman u Ligu šampiona, dakle dobro je koristio svoj mandat. Za razliku od komšija, Partizan je iz svoje škole izbacivao potencijale, ali ih isto tako brzo prodavao jer tržište je neumoljivo, kao i menadžeri, koji predstavljaju jednu od pošasti savremenog fudbala.

Reprezentaciju takođe ne možemo zaobići, pošto je jedna od posledica njenih loših rezultata stanje u klubovima. Lepo je imati igrače koji su zvezde u inostranim klubovima, ali kad se na spisku nađe tek poneko ime iz domaćeg prvenstva, to je jako alarmantno. Nekad su reprezentaciju činili igrači iz najboljih klubova domaćeg prvenstva, ali nekad se i u inostranstvo nije moglo pre navršene 28. godine. Što se mene tiče, trebalo bi ponovo da se aktivira to pravilo, neka sada bude starosna granica bude pomerena na recimo 24, pa kada igrači par godina budu igrali zajedno to će biti pun pogodak. Klasičan primer je španska Barselona, koja tek ponekad dovede igrača koji nije ponikao u čuvenoj ”La Masia” akademiji. Tako se stvaraju igrači sa srcem koje će u svakom trenutku kucati za klub, koji će juriti i za loptom koju ne mogu da stignu, koji će ljubiti grb na dresu zato što ga stvarno vole, a ne iz čiste kurtoazije, tako se rađaju igrači koji će osvajati trofeje!

Gospodo fudbalski radnici, krajnje je vreme da se probudite jer se nad srpski fudbal navukao gadan i veoma gust oblak formiran od nezadovoljstva i neuspeha. Sigurno neću ja da vam pričam šta treba da radite, svesni ste vi toga, a i obrazovaniji ste po nekim pitanjima od mene. Što se vas gospodo fudbaleri tiče, manite se splavova i noćnih klubova i budite profesionalci, nemojte da mislite da ste nedostižni što imate više novca od običnih smrtnika za separee, šejkere i slične ”noćne” termine. Jako ste dostižni, a to Vam povremeno i pokažu neki ”obični” momci iz Irske, Slovačke, Ukrajine… Nek’ je Bog u pomoći i nama i vama, vostani Serbie, davno si zaspala.

Volkov PFC Shamrock Sumrak srpskog fudbala
Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže ”nikada ga ne drži mesto”, čovek je ”od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.