Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Superklasiko: Utakmica iznad Reala i Barselone

Superklasiko: Utakmica iznad Reala i Barselone

Teško je u današnjoj konstelaciji stvari zamisliti da postoji utakmica iznad El Klasika, odnosno susreta madridskog Reala i moćne Barselone. Ipak, postoji! Možda ne po fudbalskoj veštini, ali po rivalstvu svakako. To je utakmica nad utakmicama, derbi Buenos Ajresa, River Plate – Boca Juniors. Igralo se na Monumentalu (stadion Rivera) ili na Bombonjeri (stadion Boke), ovaj meč uvek privlači mnogo pažnje, od fudbala, preko navijača, ali pre svega zbog neverovatne strasti koju nosi sa sobom.

Oba kluba su osnovana u Boki, radničkom delu Buenos Ajresa početkom 20. veka – River 1901, a Boka 1905. godine. Kada je River preseljen u severni deo grada Nunjez, Boka je postala simbol radničke klase, a zbog italijanskih emigranata kao najbrojnijih navijača dali su sebi nadimak Xeneizes, odnosno Đenovljani. Zbog navijača više klase, Riverovi dobijaju nadimak Los Millonarios, tj. Milioneri. Danas, bez obzira na to, oba kluba imaju navijače iz svih klasa, a prema nekim statistikama to je 70% svih fudbalskih fanova u Argentini.

Boca fans Superklasiko: Utakmica iznad Reala i Barselone

Navijači Boke

Prvi Superklasiko je odigran 2. avgusta 1908, a pobedila je Boka 2:1. Bio je to nezvanični meč, dok je na prvom zvaničnom pobedio River, takođe 2:1, bilo je to 24. avgusta 1913. godine. Do sada su odigrali 229 takmičarskih utakmica i 109 prijateljskih, a Boka je uspešnija u obe kategorije. Što se takmičarskih mečeva tiče ima 83 pobede, uz 71 nerešenu, dok je River bio uspešniji 75 puta. Za ljubitelje statistike, gol razlika je 307:283 u korist Boke. Na prijateljskim utakmicama Boka ima 43 pobede, River 32, a 34 puta su odigrali nerešeno, uz gol razliku 151:129 za Boku.

Strast je reč koja najbolje opisuje navijače oba kluba. Na oba stadiona se svih 90 minuta peva, skače, udara u bubnjeve, pale se baklje, uz nezaobilazne koreografije u bojama klubova. Nažalost, pre i posle svakog meča, ponavljam: svakog, nezaobilazni su gadni sukobi huliganskih frakcija, kako međusobno, tako i sa policijom. Koliko se ne podnose, govore i nadimci koje su nadenuli jedni drugima. Bokini navijači su prozvali Riverove Gallinas (pilići), aludirajući na njihovu hrabrost, dok su sa druge strane oni dobili nadimak Los chanchitos, odnosno male svinje, pošto im se stadion nalazi u gradskoj četvrti gde ne miriše baš najlepše.

Dosta igrača je igralo za oba kluba, a prvi je to uradio Kataldo Spitale (Cataldo Spitale) koji je 1933. prešao iz Boke u River. O omraženosti druge strane najbolje govori izjava Oskara Ruđerija (Oscar Ruggeri), prvog igrača Rivera koji je otišao na “mračnu stranu”. Rekao je: “Nije bilo nimalo lako. Jedna strana vas gleda kao izdajicu, a druga vam nimalo ne veruje. Potrebno je mnogo vremena da se priviknete, ali i veoma jak karakter da zadobijete poverenje.” Legendarni fudbaler Rivera Enco Frančeskoli (Enzo Franzescoli), kao i Bokin Dijego Maradona (Diego Armando Maradona) samo su od nekih koji su javno odbacili svaku mogućnost igranja za najvećeg rivala.

River fans Superklasiko: Utakmica iznad Reala i Barselone

Navijači Rivera

Najveća tragedija se dogodila 23. juna 1968, kada je poginuo 71 navijač u stampedu na kapiji 12 Riverovog Monumentala. Ta kapija je bila zaključana, odnosno prema nekim svedočenjima zablokirana gvozdenom šipkom, koja je pri stampedu sprečila navijače da izađu i oni su gazili jedni po drugima… Užas. Neki krive policiju, neki Bokine navijače, neki pak Riverove, ali kad se pogleda da je prosečna starost nastradalih svega 19 godina, to i nije toliko bitno, krivi su svi što se mene tiče. Zvanično, krivci nikad nisu pronađeni niti osuđeni, a svi klubovi su na kraju te sezone skupili 100,000 pezosa i dali ih porodicama nastradalih.

Još malo statistike. Najviše Superklasika je odigrao Reinaldo Merlo iz Rivera, 42, a najviše golova, 16, dao je takođe Riverov igrač, Anhel Labruna (Angel Labruna). Najubedljiviju pobedu izvojevala je Boka 1928. godine, bilo je 6:0, dok je Riverov najubedljiviji trijumf bio 5:1, 1941. Utakmica sa najviše golova odigrana je 1972. na Bombonjeri, a završena je pobedom Boke 5:4. River ima 34 titule, dok je Boka 24 puta bila šampion Argentine. Boka je na dobrom putu da osvoji i 25. trofej, dok će River morati malo da sačeka na sledeći, pošto su prvi put u istoriji 2011. ispali u drugu ligu, ali svi su izgledi da će se vratiti u najviši rang. Međutim, pored silne netrpeljivosti, klubovi su odigrali nekoliko prijateljskih utakmica, da rivalstvo ne bi trpelo. Zaslužuju svaku pohvalu! Za divno čudo, tokom svih ovih godina, samo jedan derbi je bio prekinut i to zbog lošeg vremena. Bilo je to u martu 2010, a naknadno je završen.

Svako ko je pravi navijač posetu utakmici River – Boka će sigurno staviti na listu “Top 10 stvari za uraditi do smrti”, a verujem i mnogi kojima ovaj sport nije na prvom mestu. Strast. Fudbal. Supeklasiko.


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.

Editors choice