Izbeljivanje zuba je tehnika koja se koristi oko 25 godina u cilju postizanja savršenog osmeha kome svi težimo.

Da bi se shvatila tehnika izbeljivanja zuba prvo se mora znati poreklo boje zuba. Zapravo, površina zuba (gleđ) je transparentna, a boja zuba potiče od dubokih slojeva zuba (dentina).

zub Sve što treba da znate o beljenju zuba

Građa zuba

Zbog takve građe zuba mi zapravo ne belimo zub, jer nije moguće ni sa jednim poznatim sredstvom delovati tako duboko u zub, već delujemo na površinu zuba, smanjujemo njegovu transparentnost i sprečavamo probijanje boje dubokih slojeva zuba (dentinske boje).

Preparati koji se koriste za izbeljivanje zuba su na bazi vodonik-peroksida (H2O2) i svi deluju na sličan način. Glavna razlika je u koncentraciji i načinu primene. Preparati koji se koriste u stomatološkim ordinacijama imaju koncentraciju od oko 40%, dok su preparati za kućno beljenje od 10 do 20% (beljenje u ordinaciji je kontrolisano i ne može imati dejstvo na okolna tkiva, dok kućno beljenje nije moguće do kraja iskontrolisati tako da postoji mogućnost oštećenja sluznice usne duplje).

Samo dejstvo vodonik-peroksida je takvo da po nanošenju na zub počinje da se ispušta reaktivni kiseonik koji raskida prstenove kalcijum-hidroksi-apatite usled čega zub gubi transparentnost. Nakon uklanjanja preparata za izbeljivanje, zubi se ispiraju i na njih se nanosi preparat sa veoma viskom koncentracijom fluora koji će iz raskinutih prstenova izbiti kalcijum i izgraditi nove prstenove fluoro-hidroksi-apatita. Fluor u takvom jedinjenju ima mnogo jaču i stabilniju vezu od kalcijuma. Novonastali prstenovi su znatno manji i sama struktura zuba samim tim postaje mnogo kompaktnija, a zubu ostaje smanjena transparencija čime se postiže bela boja zuba.

Posetite Belladent Estetic, posetite naš Beauty vodič

Editors choice