Tajne Beograda – Istorija pored koje šetamo

Tajne Beograda – Istorija pored koje šetamo

Za mnoge stanovnike Beograda, Kalemegdan je jedan o najlepših gradskih parkova u kome se može prošetati, popiti kafa i videti zalazak (ili možda izlazak) sunca u posebnom društvu. Broj sećanja koje tvrđava u sebi čuva uzimamo zdravo za gotovo, nesvesni zanimljivih priča koje u sebi kriju. Malo je tvrđava u svetu koje se mogu pohvaliti da u krugu svojih zidina imaju Vojni i Prirodnjački muzej, Zoološki vrt, umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Kulu Nebojšu, grobnicu narodnih heroja… Širom tvrđave nalaze se biste znamenitih Srba, većinom zaboravljenih od građana današnje Srbije, iako su svoje životno delo posvetili njenoj budućnosti. Svaka kapija priča svoju priču, o carevima u čiju slavu je podignuta, junacima koji su uz pesmu umirali na njhovim grudobranima ili ljubavima kojima je na puta stajalo njihovo debelo drvo i kaljeni čelik. Mnogo bi vremena i papira trebalo da se piše o svakom kutku tvrđava pored kojeg treba zastati, pa će ovde biti ispričana priča o samo njih pet, a ako vas ona dovoljno zainteresuje, biće vam zanimljivije da sami otkrijete druge tajne tvrđave.

Kula Nebojša

slika 11 Tajne Beograda – Istorija pored koje šetamo

Priča o Kuli Nebojša u mnogo čemu je slična priči o Beogradu. Rušena je i podizana toliko puta da ih je teško i pobrojati. Istoričari se spore kada je prvi put podignuta kao i gde je tada stajala. Iz davnih i mračnih vremena doprla je priča o njenoj neustrašivosti, po kojoj je i dobila ime. Kula Nebojšu nije podigao Nebojša, niti je gospodario njenim zidinama, već naziv potiče od negacije glagola “bojati se”, govoreći da se kula ne boji nijednog neprijatelja i da je neosvojiva. Jedna od najstarijih legendi govori da je kula bila neosvojivi branik tvrđave dok je njom gospodario despot Stefan Lazarević. Posle dugih i teških borbi, kada su Turci konačno prodrli u grad i došli nadomak kule, ona se vinula u nebo i spustila u Donji grad, gde i danas stoji, ostajući van njihovog domašaja. Mnogo vekova kula je gospodarila nad beogradskim pristaništem i čuvala tvrđavu. Kada je pristanište izgubilo na značaju započinje mračna istorija kule. Ona postaje zloglasna tamnica o kojoj se govorilo sa šapatom, kao npr o londonskom Tower-u. U kuli su živote izgubili mnogi protivnici Turaka, revolucionari koje danas pamti samo hladan kamen njenih zidina. Sećanje na malobrojne sačuvano je do danas. Najpoznatija žrtva kule Nebojša je Riga od Fere, grčki rodoljub, pesnik, revolucionar, borac za slobodu. Oduševljen Francuskom revolucijom i Napolenom u kome je video donositelja naprednih ideja revolucije, Riga se posvetio radu na podizanju ustanka na Blakanu. Pisao je pesme koje su budile nacionalni ponos i raspaljivale revolucionarni žar. Na putu da se sastane sa Napoleonom izdan je od Austrijanaca i predat Turcima u Beogradu koji su ga ubrzo ubili u kuli Nebojša, plašeći se njegovih moćnih prijatelja među trurskim odmetnicima od sultana. Ostala je legenda da su njegove poslednje reči bile:

Ja sam posejao bogato seme. Dolazi čas kad će moja zemlja brati slavno voće!

Samo dve godine posle Rige, 1800, kula Nebojša odnosi život još jednog uticajnog čoveka. U mutnim danima, kada je postajalo jasno da je osobodilački srpski duh probuđen, u kuli je ubijen jedan od narodnih vođa, beograski mitropolit Metodije. Tokom ustanka, mnogi ugledni Srbi koji su dopali turskog zarobljeništva skončali su u njenim tamnicama. Kada je Beograd konačno pao u srpske ruke i kula ponovo došla pod vlast gospodara iz vremena iz legende kada je odbila da se preda Turcima, njen značaj počinje da opada i ona polako propada i tone u zaborav. Tek od skoro, najviše zahvaljujući grčkoj vladi, kula je obnovljena i sredjena kao jedan od najboljih muzejskih prostora u Beogradu.

Crkva Ružica

slika 21 Tajne Beograda – Istorija pored koje šetamo

Crkva Ružica je po mnogo čemu posebno mesto u Beogradu. Nalazi se u neposrednoj blizini izvora koji po predanju još od srednjeg veka reče kroz njene temelje i čudotvoran je. Legenda kaže i da je izvor samo jednom presušio, 1915. godine kada je srpska vojska preko Albanije napustila Srbiju, i da je ponovo potekao tek 1918. kada je Beograd oslobođen. Za one koji ne veruju u ovakva predanja mnogo čudesniji je prelep pogled koji se pruža sa njene neposredne blizine. Po predanju crkvu je podigla Ružica, koja se sa svojim sestrama Maricom i Cvetom podigla po jednu crkvu na kalemegdanskoj tvrđavi kao svoju zadužbinu, pa je ona dobila njeno ime. Temelji crkve leže na mestu gde je u srednjem veku postojao istoimeni hram. Crkva ćeu kasnijim vekovima biti pretvorena u dzamiju, stradati u eksploziji municije i služii kao barutana. Za današnji izgled hrama najzaslužniji je kralj Aleksandar Karađorđević, i sam vrstan vojnik, koji je zaslužan za obnovu ovog vojničkog hrama. Ulaz u crkvu čuvaju dva kipa, ratnik sa Kosova i pešadinac iz Prvog svetskog rata, simboli čuvara srpskog naroda i Srbije. Lusteri u crkvi, čirci za sveće i vaze za cveće u potpunosti su izgrađeni od praznih čaura, delova mačeva i topova. U crkvi se čuvaju i dve ikone koje su tu donesene iz logora Nandor u Africi gde su ih izradili srpski vojnici koji su tamo bili na oporavku. Na zapadnom zidu crkve, na velikoj fresci ikonograf je među Isusuovim slušaocima naslikao i likove srpskih kraljeva Petra i Aleksandra Karađorđeviča, Nikolu Pašića i ruskog cara Nikolaja Romanova.

Kosturnica branilaca Beograda

slika 31 Tajne Beograda – Istorija pored koje šetamo

Jedna od retkih stvari koje skoro svi zapamte sa časova istorije je govor majora Gavrilovića braniocima Beograda 1915. godine. Retko ko može da ostane hladan slušajući njegove reči:

Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja. Naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadzbine. Vi nemate dakle da se brinete za vaše živote, oni više ne postoje…”

Tela nekoliko hiljada vojnika ostala su na ulicama srpske prestonice kada su austrougarski vojnici ušli u Beograd. Većina njih je sahranjena u zajedničku grobnicu na novom groblju izgrađenu 1931. godine. Prilikom izgradnje kapele svete Petke ispod Zindan kapije pronađene su kosti hrabrih Sremaca koji su tu pali branći otadzbinu. Kosti su prenete u podnožije kule Jakšića u neposrednoj blizini i tu položene u malu spomen kosturnicu. Njihova imena su za istoričare dugo bila izgubljena sve dok se jedan sveštenik nije setio da su to sigurno imena koja se već decenijama u kapeli po tradiciji čitaju prilikom molitve za mrtve. Tada su pridodati spisku heroja, branioca Beograda, koji broji više hiljada imena.

Kapija Karla VI

slika 42 Tajne Beograda – Istorija pored koje šetamo

Na prostoru Donjeg grada, na stazi koja pored opservatorije, kroz Zindan kapiju i niz stepenice pored crkve Ružice vodi prema kuli Neobojši, nalazi se Karlova kapija. Ova kapija u baroknom stilu podignuta je 1736. godine, u čast Habzbruškog cara Karla VI, za vreme cije vladavine hrišćansa vojska ponova osvaja Beograd. Malobrojni znaju da je tada, u vreme izmedju 1718. i 1739. stvorena Kneževina Srbija, na prostoru današnje Šumadije, pod vrhovnom vlašću Habzbuške monarhije, čiji je Beograd bio glavni grad, a knez jedan nemački princ. Veliki vojskovođa Eugen Savojski, osvajač Beograda, za koga se pričalo da je vanbračni sin Luja XIV, shvatio je stratešku važnost Beograda i naredio da se njegovo utvrđenje proširi i ojača. U sklopu tih radova podignuta je i Karlova kapija koja je zanimljiva jer se na njoj nalazi najstariji grb u Beogradu. Na istočnoj strani kapije, na njenom vrhu, nalazi se grb Tribalije, otrgnuta veprova glava ranjena strelom u čelo. Ovo je jedan od najstarijih srpskih grbova, na svom stitu nosio ga je i despot Stefan Lazarević kao deo svog grba, a bio je popularan i medju srpskim ustanicima, pa ga je Karađorđe čak stavio i na svoj pečat. Ispod grba nalazi se ratno znamenje a iznad velika carska kruna.

Česma Mehmed-paše Sokolovića

slika 51 Tajne Beograda – Istorija pored koje šetamo

Blizu Defterdarove kapije, u senci pored puta, pomalo neugledna, nalazi se česma velikog vezira Mehmed paše Sokolovića. Ova česma potiče iz 16. veka i predstavlja jedinu sačuvanu zadužbinu u Beogradu vezira koji je kao dete odveden u Carigrad ali nikada nije zaboravio na svoje srpske korene. Dok se istoričari spore o njegovom srpskom patriotizmu, da li je zaista on uticao da se obnovi Srpska patrijaršija i postavuio svog brata ne njeno čelo ili ne, njegova česma i čuveni most na Drini u Višegradu, koji je slavom ovenčao Ivo Andrić, svedoče o sposobnom i marljivom čoveku koji je pomogao narodu podižući lepe i korisne stvari da im olakša život. O lepoti česme svedoče reči turskog putopisca Evlije Čelebije iz 17. veka:

Dođi beze, ako želiš, da na ovom svetu piješ s rajskog vrela”


Petar Ristanović je budan noću, jer je grad pod senkama mnogo lepši nego ogoljen dnevnim svetlom. Kad god zažmuri, vidi svet kakav bi voleo da bude i opsednut je traganjem za čarobnom kombinacijom reči koja će ga stvoriti.