Tajne Beograda

Tajne Beograda

Kada u šetnji preko Brankovog mosta bacite pogled sa novobeogradske strane prema starom delu grada, videćete more starih, oronulih fasada, nakićenih jedna na drugu, među kojima dominiraju zvonik Saborne crkve i zidine Kalemegdana, koje već vekovima čuvaju ušće. Lepota pogleda možda ne može da se poredi sa veličanstvenim Istanbulom viđenim sa Galata kule ili panoramom Pariza koji se u nedogled pruža okolo Ajfelovog tornja, ali ipak ima neku skrivenu čar i ispunjava srce svima koji vole Beograd, bez obzira na to odakle dolaze. Malo je onih koji znaju da ova slika krije jedan zaboravljeni i misterozni Beograd koji leži u senci starih zgrada i ispod ulica kojima svakog dana koračamo.

Grad koji je više od pedeset puta rušen do temelja i opet se dizao iz pepela protkan je tajnama koje bi mogle da budu turistička atrakcija kakvu nema nijedna evropska prestonica. Mnoga naizgled obična mesta pored kojih prolazimo svakoga dana pričaju neobične priče, tajanstvene, iznenađujuće a neka čuvaju sećanje i na užase kojima je narod Srbije nažalost prečesto bio izložen. Priču o tajnama Beograda započeću u samom centru grada, u tašmajdanskom parku, ili možda je bolje reći nekoliko desetina metara ispod njega.

slika 12 Tajne Beograda

Ispod nedavno preuređenog parka i crkve Svetog Marka krije se splet pećina čiji se neispitani kraci pružaju prema Slaviji i Železničkoj stanici. Kelti i Rimaljani su pećine koristili kao rudnik i ova namena im je zadržana sve do početka 19. veka. Po zauzimanju Beograda rudnik su nasledili Turci koji su po njemu ovom delu grada dali ime (turski taš – kamen, majdan – rudnik). Viševekovno vađenje kamena iz utrobe brda učinilo je da ono postane šuplje poput sita. Nekoliko velikih prirodnih galerija, koje je pre mnogo milenijuma isklesala priroda, rudari su povezali spletom hodnika i prolaza koji su kasnije dobili sasvim drugu namenu. Kada je srpska vojska u Prvom srpskom ustanku 1806. godine blokirala beogradsku tvrđavu, Karađorđev štab je smešten u ove pećine. Tri hiljade srpskih vojnika sprečavalo je da turski vojnici napuste grad kroz jednu od četiri gradske kapije, Stambol kapiju, koja se nalazila na mestu današnjeg Narodnog pozorišta.

slika 22 Tajne Beograda

Za vreme Prvog svetskog rata pećine su koristili Beograđani kao sigurno sklonište od austrougarskog bombradovanja sa leve obale Dunava. Vojnu namenu, tašmajdanske pećine ponovo su dobile tokom Drugog svetskog rata, kada je nemački zapovednik Jugoistoka, fon Ler, svoj štab smestio u njih. Nemci su izvršili velike radove, potpornim lukovima ojačali svodove pećina, proširili neke od hodnika, sproveli do njih struju, i osvetlili ih. Radove su izvršili zarobljeni Srbi koji su po završetku posla ubijeni kako bi se sačuvala tajnost operacije. U ovoj podzemnoj tvrđavi mogao je da se smesti nemački štab, hiljadu vojnika i velika količina ratnog materijala, sa dovoljno namirnica u skladištima da izdrže višemesečnu blokadu. Nemci su imali nameru da prostorije Štaba povežu podzemnim hodnicima sa dugim važnim lokacijama u okupiranom Beogradu. Danas se ne zna koliko su u ovoj nameri uspeli jer hodnici nisu dovoljno ispitani, nešto zbog nagaznih mina koje su Nemci u njima ostavili nakon povlačenja, a mnogo više zbog nezaintereosvanosti nadležnih.

Nemački plan je bio da jednim podzemnim hodnikom Glavni štab povežu sa parkom Manjež gde bi se sureo sa spletom drugih hodnika koji postoje od ranije i koji se pružaju ispod zgrada duž Nemanjine ulice i povezuju ih sa železničkom stanicom. Drugi krak se pružao prema Pravnom fakultetu gde se jedan hodnik odvajao ka Starom Dvoru (danas Skupština Beograda) a drugi do zgrade Gestapa na današnjem Trgu Nikole Pašića. Izvesno je da je veliki deo ove podzemne mreže izgrađen ali javnost nikada nije saznala koliko jer je po završetku Drugog svetskog rata splet pećina i hodnika ostao zabranjena zona pod kontrolom vojske. Danas se ključevi od vrata u podzemlje Tašmajdana nalaze u posedu J.P. “Skloništa” i samo maloborjni su bili u prilici da zavire pod ove tajnovite svodove.

Nisu samo pećine te koje pričaju zanimljivu priču. Za Beograd se slobodno može reći da je grad koji leži na mrtvima, jer je veliki deo današnje gradske površine, posebno njeni centralni delovi, nekada korišćen kao groblje. Takav je slučaj i sa Tašmajdanom. Godine 1826. na prostor današnjeg parka preneseno je srpsko groblje koje se do tada nalazilo na prostoru današnjeg Trga Republike. U narednim decenijama ono je postalo najveće beogradsko groblje, na kome su sahranjeni mnogi znameniti Srbi: Joakim Vujić, Josif Pančić, Đuro Daničić, Ilija Milosavljević Kolarac, itd. Groblje je izmešteno na prostor današnjeg Novog groblja 1888. zbog širenja grada.

Godine 1835, po naređenju kneza Miloša, na obodu groblja započeta je gradnja crkve Svetog Marka, koja se nalazila u neposednoj blizini današnje crkve i koja je srušena u aprilskom bombradovanju Beograda 1941. godine. Moderna crkva podignuta je između 1931. i 1940. godine. Projektovana je po ugledu na crkvu manastira Gračanica i do izgradnje Hrama Svetog Save bila je najveća crkva u Beogradu. Iza nje nalazi se i mala ruska crkva. U Crkvu su iz Prizrena prenesene mošti prvog srpskog cara Stefana Dušana, čiji sarkofag leži desno od glavog ulaza. Mnogo manje je poznato da su u kripti crkve sahranjene još dve krunisane glave: kralj Aleksandar Oberenović i kraljica Draga koji su ubijeni 3. maja 1903. godine. Pored njih u kripti se nalaze i grobovi nekoliko drugih članova vladarske porodice Obrenović, kao i brojnih crkvenih velikodostojnika. Kripta je nažalost zatvorena i može joj se pristupiti samo četvrtkom u 18 časova.

slika 3. Tajne Beograda

Tašmajdan čuva sećanje i na mnoge događaji koji su pisali istoriju Srbije. Godine 1595. ovde su spaljene mošti Svetog Save. U vekovima koji su usledili, tačno mesto je zaboravljano. U narodu je ostalo sećanje da je mesto spaljivanja bio Crveni krst, deo grada koji je dobio ime po mermernom krstu koji se i danas, posle više obnavljanja, može videti. Dodatnu zabunu stvara činjenica da je Hram Svetog Save podignut u Karađorđevom parku, iako je to učinjeno samo zato što je tu crkva u 19. veku kupila veliku parcelu od preduzimljivog Nemca, koji je raskrčio šumu koje je tu vekovima rasla i prodao zemljište. Tek skoro su istoričari utvrdili da je pravo mesto spaljivanja bilo na prostoru današnjeg parka, koji je nekada nazivan Mali Vračar i bio nadomak gradskih zidina, baš kao što je ostalo zapisano u pisanjima hroničara. Mnogo vekova kasnije, 1830. godine, na ovom istom mestu je pročitan Hatišerif, kojim je Srbija dobila pravo na unutrašnju samoupravu, koja je temelj moderne nezavisne srpske države.

Sledeći put kada prošetate parkom, koji je danas jedno od omiljenih šetališta Beograđana, zamislite svodove tajanstvenih pećina i hodnika po kojima koračate. Osvrnite se oko sebe i ostetite istoriju koju danas pamti samo poneko stoletno stablo. Razmislite o priči koju čuva ovaj naizgled običan park a koja je samo jedna od mnogih utkanih u istoriju našeg Beograda.


Petar Ristanović je budan noću, jer je grad pod senkama mnogo lepši nego ogoljen dnevnim svetlom. Kad god zažmuri, vidi svet kakav bi voleo da bude i opsednut je traganjem za čarobnom kombinacijom reči koja će ga stvoriti.