I Intel bi da učestvuje u projektu automatskih kola.

Samo nekoliko dana pošto je Google izneo u javnost svoj prototip bespilotnih kola, Intel takođe ulazi na scenu automatskih vozila.

Kompanija predstavlja projekat koji naziva “in-vehicle solution platform”, program koji bi eventualno mogao da pokreće automatska vozila poput Google kola. Intelova nova hardver i softver tehnologija cilja da pomogne “Kako bi kola mogla bolje da informišu, pomognu i eventulano preuzmu kontrolu prilikom upravljanja” – objašanjavaju u Intelu.

Infozabavni sistem – koji dolazi uz procesore, operativni sistem i pakete proizvođača, trebalo bi da olakša posao proizvođačima automobila i dobavljačima pri poboljšavanju platformi, tako što bi ubrzao proces i smanjio mu cenu.

Intel Car Tech Up: Intel izbacio kola koja pomažu vozačima u sigurnoj vožnji

Početkom nedelje, Google je prikazao dizajn svog automatskog prototipa kola, malog dvoseda bez volana, kočnica i velikim dugmetom “stop”. Dimenzije su još uvek nepoznate, ali poznato je da na prednjem delu ima velikog smajlija.

Bespilotna kola bi potencijalno mogla da učine puteve bezbednijim, zahvaljujući ugrađenim senzorima koji mogu uputiti kompjuter radi donošenja odluka mnogo brže no što to može čovek.

Na primer, Google kola mogu usporiti zbog pešaka koji prelaze ulicu van prelaza, pazivši i pritom na kola koja izleću iz sakrivenih uglova i detektujući pokrete biciklista kojima signaliziraju da će skrenuti.

Pored smenjenja broja udesa, bespilotna kola bi smanjila gužve u saobraćaju, poboljšala potrošnju goriva, zauzimala manje mesta na parkingu i donela pokretnost onima koji ne mogu da voze.

Maja Bunčić

Editors choice