Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Telogen efluvijum: Drugi najčešći tip opadanja kose kod žena

Telogen efluvijum: Drugi najčešći tip opadanja kose kod žena

Utvrđeno je da čak jedna od četiri žena ima problem sa gubitkom kose do svoje 35 godine!

Postoje dva vodeća razloga gubitka kose kod žena, nasledna ženska ćelavost (androgena alopecija kod žena) i telogen efluvijum. Androgena alopecija manifestuje se gubitkom kose na kruni glave i može da se sretne kod različitog uzrasta. Telogeni efluvijum javlja se tipično u kasnim godinama života obično kod žena u njihovim tridesetim, četrdesetim godinama. Kao što samo ime sugeriše, dešava se kada folikuli dlaka uđu u telogenu fazu (faza opadanja) prerano i obično iznenada.

Simptomi telogen efluvijuma su opadanje kose, difuzni gubitak kose na nivou celog kapilicijuma i povećan broj otpadnutih dlaka (nalazite ih na podu, na jastuku, posle pranja itd). Iako normalno opadanje podrazumeva oko 100 dlaka dnevno, osobe sa telogen efluvijumom gube 100-400 vlakana dnevno. Ponekad se oseća smanjena gustina kose.

Najčešći dokumentovani razlozi za pojavu telogen efluvijuma uključuju: stres!

Američka asocijacija koja se bavi problemom gubitka kose objavila je: “Izgleda da zaista ima veze između fiziološkog stresa, promena u biohemiji folikula dlaka i prelazak većine folikula u telogen fazu”.

o HAIR LOSS facebook Telogen efluvijum: Drugi najčešći tip opadanja kose kod žena

Većina dermatologa veruje da hronični stres može postepeno da se odrazi negativno na rast kose i da dovede do hroničnog telogen efluvijuma. Primeri za takav stres su hronične bolesti, teške infekcije, trudnoća i porođaj, ali i emotivni stresovi poput razvoda, smrtnog slučaja i drugih signifikantnih životnih dešavanja čiji je ishod nesiguran i zastrašujući.

Zatim dijeta i nutritivna definicija. Kosa ima potrebu za određenim vitaminima, mineralima i aminokiselinama da bi rasla normalno. Primer, nedostatak vitamina A, gvožđa ili proteina može da inhibiše normalan i zdrav rast dlaka. Fizička trauma koja uključuje velike telesne povrede, teške operativne zahvate, saobraćajne nezgode mogu da “šokiraju” folikule i da izazovu njihov prelazak u telogenu fazu.

Kosa koja je opala kod telogen efluvijuma u određenim situacijama može spontano da se regeneriše, objašnjavaju u 101 Hair Care centru za probleme sa kosom. Ponekad u momentu kada zapazite da vaša kosa intenzivnije opada, ona je već počela da se obnavlja i da ponovo raste. Ali, isto tako u mnogim slučajevima telogeni efluvijum može da bude prva faza razvoja nasledne ženske ćelavosti. Preporučljivo je uvek kada zapazite povećano opadanje kose u odnosu na ranije da potražite savet i pomoć stručnog lica.

Trihološka analiza kose i kapilicijuma i anamnestički podaci najčešće su dovoljni da bi se procenila ozbiljnost opadanja kose. Na osnovu dobijenih informacija, vaš problem može samo da se prati ili da se da predlog za određeni tretman, ako stanje traži ozbiljan pristup. I ne sekirajte se! Takoreći 25% žena zapazilo je znake gubitka kose do svoje 35 godine i u najvećem broju slučajeva uspešno se rešava adekvatnim tretmanom – stimulacijom rasta kose.

Posetite 101 Hair Care centar za lečenje opadanja kose i oboljenja kose www.101hair.rs

Kontakt tel. 011-2430 754; 060-525 6252
Adresa: Koče Kapetana 35, Beograd

Editors choice