Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

The Best of Disco: ABBA “Dancing Queen”

The Best of Disco: ABBA “Dancing Queen”

“Dancing Queen” je veliki hit čuvene švedske pop grupe ABBA. Pojavio se u avgustu 1976. godine i smatra se jednim od najuspešnijih singlova sedamdesetih, ali i najvećim hitom svih vremena.

Ovu čuvenu numeru napisali su švedski muzičari Beni Anderson (Benny Andersson), Bjorn Ulveus (Björn Ulvaeus) i Stig Anderson (Stig Anderson). Kao što je već dobro poznato, Beni i Bjorn su bili deo grupe ABBA, zajedno sa Ani-Frid Lingstad (Anni-Frid Lyngstad) i Agnetom Feltskog (Agneta Fältskog). Mnogi smatraju da je ovo najbolja i najpoznatija pesma grupe ABBA svih vremena, jer je popunila prva mesta na listama u 13 zemalja širom sveta. Snimljena je u toku 1975. godine, pojavila se sledeće godine na albumu “Arrival”, a ponovo je puštena 1992. kao singl kako bi promovisala kompilaciju “ABBA Gold: Greatest Hits”.

Snimanje pesme je počelo 4. avgusta 1975. godine i trajalo je tri meseca. Demo se zvao “Boogaloo”, a Anderson i Ulveus su inspiraciju pronašli u disko hitu Džordža Mekraja (George McCrae) “Rock Your Baby”. Kada je Beni doneo traku kući, njegova tadašnja verenica i članica benda Ani Frid rasplakala se nakon prvog slušanja. Svi članovi benda su od samog starta znali da će pesma postati veliki hit.

abba133138 The Best of Disco: ABBA Dancing Queen

"You are the dancing queen, young and sweet, only seventeen Dancing queen, feel the beat from the tambourine You can dance, you can jive, having the time of your life See that girl, watch that scene, diggin' the dancing queen"

Nakon što je premijerno puštena na japanskoj i nemačkoj televiziji u toku proleća 1976. godine, pesma je dobila i prvu domaću premijeru na švedskoj televiziji 18. juna 1976. godine u čast kralja Karla XVI Gustafa (Kung Carl XVI Gustaf av Sverige) i njegove buduće supruge Silvije Zomerlat (Silvia Renate Sommerlath), današnje kraljice Švedske. Inače, kraljevski par se venčao sutradan, 19. juna 1976. godine i nesumnjivo je da je pesma i ovim činom dobila na ceni.

Za album na španskom jeziku, koji se pojavio 1980. godine, ABBA je snimila špansku verziju ove numere pod nazivom “Reina Danzante”, kasnije je preimenovana u “La Reina Del Baile” kada je uvrštena u kasniju kompilaciju “ABBA Oro: Grandes Éxitos” 1990. godine.

Godine 1993. u čast 50. rođendana kraljice Švedske, Silvije, Ani-Frid je zatraženo da izvede “Dancing Queen” na sceni, kako bi ponovila učinak pesme uoči svadbenog veselja kralja i kraljice. Frida je kontaktirala The Real Group, švedsku akapela grupu, i zajedno sa njima izvela akapela verziju ove pesme u Kraljevskoj operi u Stokholmu, ispred kralja i kraljice.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Editors choice