Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

The Best of Pop: The Beatles “Hey Jude”

The Best of Pop: The Beatles “Hey Jude”

“Hey Jude” je pesma engleskog pop-rok sastava The Beatles, koju je napisao Pol Makartni (Paul McCartney). Balada je prvenstveno bila nazvana “Hey Jules” i bila je prihvaćena kao pesma posvećena sinu Džona Lenona (John Lennon), Džulijanu (Julian), kao uteha posle razvoda njegovih roditelja. Međutim, nije bila opšteprihvaćena u tom smislu, čak je i sam Pol davao kontradiktorna objašnjenja. Kasnije je promenio u “Jude” inspirisan likom Džud (Jud) iz mjuzikla “Oklahoma!” (Oklahoma!). Numera počinje sjajnim Polovim vokalom i klavirskom pratnjom, da bi se postepeno uvodili i ostali instrumenti.

Pesma je objavljena u avgustu 1968. godine, a sa više od sedam minuta trajanja “Hey Jude” je bio najduži singl ikada u vrhu britanske top liste. I u SAD je provela devet nedelja u vrhu top listi. Singl je prodat u preko deset miliona primeraka, a često se nalazi na listama najboljih pesama svih vremena. Bila je hit broj jedan u najmanje 12 zemalja, a do kraja 1968. godine prodato je više od pet miliona primeraka. Postao je četvrti najprodavaniji singl grupe The Beatles ikada.

foto111 The Best of Pop: The Beatles Hey Jude

"Hey Jude, don't make it bad, take a sad song and make it better, remember to let her into your heart, then you can start to make it better..."

Zanimljive činjenice:

Ringo (Ringo Starr) je bio u toaletu kada je pesma počela, došao je neposredno pre nego što su mu dali znak da počne sa sviranjem. Inače, zanimljivo je da pesma počinje jednim instrumentom, a završava se sa pedeset. “Na na na” traje četiri minuta, a hor se ponavlja devetnaest puta.

Pol Makartni ju je izvodio kasnije mnogo puta u toku svoje karijere, na različitim otvaranjima sportskih dešavanja i sl. U dečijoj televizijskoj emisiji “Ulica Sezam” (Sesame Street) uradili su parodiju na ovaj hit kao omaž zdravoj hrani i nazvali je “Hey Food”.

Pesma je zauzela 10. mesto na listi Hot 100 i ušla u istoriju kao prvi singl koji je ušao u Top 10 u prvoj nedelji nakon objavljivanja. Kada je muzika grupe The Beatles postala dostupna za korisnike putem iTunesa, ova pesma je bila najviše preuzimana od svih njihovih pesama.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

Editors choice