“Gold” je singl britanskog benda Spandau Ballet koji se pojavio davne 1983. godine i predstavio novi pravac u rock muzici – New Wave. Veoma brzo je dostigao njihov prethodni hit “True” i našao se odmah iza njega, na drugom mestu grafikona u Velikoj Britaniji. U SAD je bio na 29. mestu “Billboard Hot 100” liste. Spot za ovu numeru je proglašen za spot koji najduže drži pažnju gledalaca tokom osamdesetih godina prošlog veka, s obzirom na to da se u njemu pojavljuje samo muškarac.

Ova pesma je ponovo snimljena 2009. godine u poluakustičnoj i unplugged verziji za novi album ovog benda. Pesma je bila izvođena u mnogim filmovima, serijama, ali i u video-igricama.

foto271 The Best of Rock: Spandau Ballet Gold

"Gold, always believe in your soul, You've got the power to know, You're indestructible, always believe in..."

Jedan od članova benda, Geri Kemp (Gary Kemp), počeo je da piše ovu pesmu kao parodiju na temu iz filma o Džejmsu Bondu (James Bond), posebno onu iz filma “Goldfinger” (Goldfinger).

BBC je upotrebio ovu numeru kao glavnu numeru Olimpijade u Los Anđelesu 1984. godine.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”

 

Editors choice