Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

The Jaguar E-Type

The Jaguar E-Type

4982165726 0e07de81d4 o The Jaguar E Type

Pre tačno pedeset godina na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi predstavljen je automobil koji se smatra dizajnerskim remek-delom XX veka. Automobil koji se krio iza pokrivača bio je Jaguar E-Type (X-KE).

Svet nije video ništa slično sve do tog marta 1961. godine. Bio je prava senzacija! Izgledao je kao “mlaznjak” među “dvokrilcima”. Retko ko je verovao da su Englezi napravili takav auto. Enco Ferari (Enzo Ferrari) je tada izjavio: “Ovo je najlepši auto koji sam ikada video.”

E-Type je označio kraj dosadnog posleratnog perioda, a nagovestio je seksualnu i kulturnu revoluciju. Pojavio se u momentu kada je London tek počeo da igra swing. Bio je to auto za ljude koji vole da izlaze i đuskaju. Ako ste tada bili hipster, a imali ste £2,000 koje vas “svrbe”, mogli ste da postanete vlasnik auta koji govori: “Moj vozač je kul.” Za £2,000 (oko 40,000 današnjih) mogli ste da jurite 240 km/h, što je bilo suludo za to vreme.

3685344532 b390c761c8 b The Jaguar E Type

Javnost ga je označila kao simbol novog doba Britanije, ali i kao dijagram muškog tela. Više je ličio na biološku, nego mehaničku kreaciju. Asocijacije na muško telo i poređenja sa penisom u erekciji često su se čule od strane novinara i kritičara. Muško telo je sigurno poslednja stvar o kojoj je Malkom Sajer (Malcom Sayer) razmišljao dok je oblikovao E-Type. Gospodin Sajer je mrzeo da ga nazivaju stilistom ili dizajnerom, a za sebe je voleo da kaže: “Ja sam aerodinamičar.”

Cela forma automobila, a posebno prelepa hauba, razvijena je uz pomoć vazduha, baš kao i kod prethodnog modela D-Type ( koji je tri puta osvojio Le-man), samo što je model E bio mnogo lepši. E-Type je prvi serijski automobil na kome je primenjeno znanje iz aerodinamike. Sajer je uspeo da ostvari savršen spoj nauke i umetnosti. Stvorio je večiti oblik.

E-Type je nastao kao zamena za model XK 150. Karoserija mu je bila u potpunosti napravljena od aluminijuma, imao je nezavisno vešanje, disk kočnice i monokok šasiju. Prvi motor koji ga je pokretao bio je iz modela XK zapremine 3.8l, sa šest cilindara i tri karburatora koji je razvijao 269 KS. 1964. godine zapremina je povećana sa 3.8l na čuvenih 4.2l, a dve godine kasnije pojavio se Kupe 2+2.

3698344994 625cb2b9cc b The Jaguar E Type

Serija II se proizvodila od 1968. godine. Razlika je bila u farovima koji nisu imali staklene poklopce. Takođe, blago su povećane zadnje svetlosne grupe, poboljšano je hlađenje, ugradjena su nova sedišta i klima uređaj. Serija III pojavljuje se 1971. godine, i u upotrebu se vraća zaboravljena V12 mašina zapremine 5.3l i tada respektivnih 300 KS. Pojačane kočnice i servo upravljač postaju deo standardne opreme. Jaguar je prekinuo proizvodnju čuvenog E-Type-a 1974. godine, sa prodatih 70,000 modela.

E-Type je uključen u stalnu postavku u Muzeju modernog dizajna u Njujorku od 1966. godine. Vozile su ga neke od najpoznatijih zvezda svih vremena kao što su Brižit Bardo (Brigitte Bardot), Stiven Mekvin (Steven McQueen), Toni Kurtis (Tony Curtis), Džordž Harison (George Harrison).

naslovna8 The Jaguar E Type

Povodom pedesetogodišnjice, Jaguar će objaviti knjigu i organizovati izložbe širom sveta. U Muzeju dizajna u Londonu već je izložen kabriolet sa brojem šasije 94.

Stil koji je i danas poželjan, oblik koji nikada neće umreti. On je pomogao da se oslobodi zatvoreni duh revolucije. Poput mini suknje i Bitlsa.


Nemanja Radenković je večita skitnica koji živi za asfalt i pokret. U potrazi za vetrenjačama, posebnim kadrom i retkim kamenom.

Editors choice