Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

“The King’s Speech” fashion

“The King’s Speech” fashion

kings speech 5 The Kings Speech fashion

“Kraljev govor” “(The King’s Speech”) proglašen je najboljim filmom na 83. dodeli Oskara. Od dvanaest kategorija u kojima je bio nominovan, osvojio je u oskare u četiri. Film govori o kralju Džordžu VI koji nasleđuje svog brata, nakon što se ovaj odrekne prestola. Međutim, novi kralj ima veliki problem, od malena muca i ne može da drži javne govore. Tada njegova supruga pronalazi čoveka koji može da mu pomogne. “Kraljev govor” je, između ostalog, bio je nominovan i za najbolje kostime.

1124 Film Review The Kings Speech full 600 The Kings Speech fashion

Dizajnerka kostima, Dženi Bivan (Jenny Beavan) kaže da je za film koristila većinom garderobu koja je stvarno iz perioda 30-ih godina prošlog veka. Ova dizajnerka ima devet nominacija za Oskara, a poznata je po radu na garderobi za britanske filmove “Razum I osećajnost”, “Gosford Park”, “Ana i Kralj” i “Šerlok Holms”. Dženi Bivan kaže da uživa oživljavajući vintidž odeću. Originalnu odeću iz 30-ih, kapute, šešire i odela moguće je iznajmiti. Neka od odela korišćena u filmu su pojeli moljci, ali su ipak prepravljena i korišćena, recimo ono koje nosi Gaj Pirs (Guy Pearce) kao Edvard VIII.

kings speech The Kings Speech fashion

Ostali glumci su nosili pomešano novu i staru garderobu i svaki od njih predstavljao je veliki izazov za kostimografkinju. Ona je sebi dala i malo oduška, pa je Helenu Bonam Karter (Helena Bonham Carter), koja glumi Kraljicu Majku oblačila u tamniju garderobu, iako je ova za života obožavala pastelne i svetle boje. Bivenova sarađuje sa Helenom Bonam Karter već više od 20 godina i kaže da ova glumica odlično nosi šešire, što se može videti i u filmu. Neki od njih su autentični, a neki su pravljeni posebno za film. Iako su imali ograničen budžet i nisu mogli da pruište mnogo modnih kombinacija, dizajnerka kaže da je promenom šešira menjan celokupni izgled. Džefri Raš (Geoffrey Rush), koji glumi kraljevog terapeuta, imao je četiri odela u filmu što je po rečima Dženi bilo normalno za čoveka iz tog doba. Čak ni kraljevi nisu imali mnogo odela. Običaj da se ima mnogo odela počeo je tek 70-ih godina. Najveću muku dizajnerka je imala sa Kolinom Firtom (Colin Firth), kao kraljem Džordžom VI. Kralj, koga su u porodici zvali Berti, bio je vrlo mršav. “Nisu ga dobro hranili, bio je mali i slabašan” – kaže Bivenova. Kolin Firt je po konstituciji krupniji od kralja i sve vreme se trudio da bude što mršaviji.

2014231183 The Kings Speech fashion

Većina kostima pozajmljena je iz “Kospropa” (Cosprop), britanske kuće za iznajmljivanje kostima, čiji je vlasnik dizajner Džon Brajt (John Bright). Iako je ostao bez Oskara za najbolje kostime, svako ko bude gledao “Kraljev govor” osetiće duh Velike Britanije iz 1930. godine, a za to su upravo kostimi najzaslužniji.


Ana Šurdilović broji dane do diplome fakulteta za novinarstvo. Ovisnik je o Facebook-u, seriji Gossip Girl, modnim magazinima i shoppingu. Ludo je zaljubljena i u ljubavi pronalazi inspiraciju. Sve zanimljivosti beleži na svom blogu Anaonheels.

Editors choice