“The New York Times Book Review” je najpopularniji i najcenjeniji magazin na svetu čiji je sadržaj vezan isključivo za knjige. Reč je o nedeljnom magazinu koji je ogranak dobro poznatih američkih, tačnije njujorških, dnevnih novina “The New York Times”. Osim mnogobrojnih tekstova vezanih za knjige i celokupni svet knjiga, “The New York Times Book Review”, početkom svake godine objavljuje listu najpopularnijih knjiga iz prethodne godine. S obrzirom da ovaj magazin ima fenomenalnu reputaciju i da su liste koje objavljuje sastavljene zaista od najboljih i najčitanijih knjiga, mi vam ovom prilikom predstavljamo top 10 najboljih knjiga za 2013. godinu, izabranih od strane stručnog tima ovog magazina.

Fikcija:

Knjiga “Americanah” delo je književnice Čimamande Nigozi Adiči (Chimamanda Ngozi Adichie) čija se radnja zasniva na tragikomičnim odnosima između pripadnika različitih rasnih grupa u Americi, posmatranih iz perspektive mladog nigerijskog imigranta.

01 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Americanah” - Čimamanda Nigozi Adiči

Spisateljica Rejčel Kušner (Rachel Kushner) je u knjizi “Bacači plamena” kreirala lik mlade žene čiji život i doseljenje u Njujork tokom sedamdesetih godina prošlog veka prati ova knjiga. U knjizi su prisutni elementi radikalne politike, kao i avangardne umetnosti.

02 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Bacači plamena” - Rejčel Kušner

Knjigu “Češljugar” napisala je Dona Tart (Donna Tartt). U srcu ove knjige nalazi se nepokolebljiva vera da umetnost može da nas spase izdižući nas iznad nas samih. Ovo je Donin treći po redu roman (nakon romana “Tajna istorija” i “Mali prijatelj”) koji prati životne poteškoće glavnog junaka Tea Dekera (Theo Decker).

03 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Češljugar” – Dona Tart

“Život posle života” delo je spisateljice Kejt Atkinson (Kate Atkinson) koja pomera sve granice kada je o maštovitosti i jedinstvenosti reč. Ova knjiga govori o zlu sredine 20. veka i prirode smrti. Atkinsonova pomera vreme unapred i unazad u knjizi koja prati priču heroine koja jednog momenta umire, a zatim drugog vaskrsne i biva poslata u različite, ali jednako verodostojne pravce.

04 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Život posle života” – Kejt Atkinson

“Deseti decembar” je knjiga Džordža Saundersa (George Saunders) u kojoj je Džordž plasirao svoju zainteresovanost za klase, moći i pravde. Ova knjiga predstavlja kolekciju kratkih priča; uvodi Džordžovu ironiju, apsurd, dubinu i duhovit stil za armiju novih čitalaca.

05 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Deseti decembar” – Džordž Saunders

Dokumentarna literatura:

“Nakon što se muzika zaustavi” je knjiga Alana Blajndera (Alan S. Blinder) koja govori o svetskoj ekonomskoj krizi nastaloj 2008. godine. Bjander tvrdi da je “savršena oluja” pokrenula niz nesrećnih događaja, između ostalog, i finansijsku krizu.

06 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Nakon što se muzika zaustavi” - Alan Blajnder

Piter Bejker (Peter Baker) u knjizi “Dani vatre” govori o Beloj kući, kao i odnosu Džordža Buša (George Bush) i Dik Čejnija (Dick Cheney).

07 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Dani vatre” - Piter Bejker

“Pet dana na komemoraciji” je izuzetna knjiga koju je napisala Šeri Fink (Sheri Fink). U knjizi su opisani pakleni dani u bolnici za vreme i posle uragana “Katarina”, kada su medicinski profesionalci osumnjičeni za davanje smrtonosnih injekcija kritično obolelim pacijentima.

08 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Pet dana na komemoraciji” - Šeri Fink

“Mesečari” je knjiga Kristofera Klarka (Christopher Clark) čija je radnja bazirana na događaje u Evropi koji su prethodili Prvom svetskom ratu.

09 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Mesečari” - Kristofer Klark

“Talas” je izrazito emotivna knjiga koju je napisala Sonali Deranijagala (Sonali Deraniyagala), a koja govori o događaju koji je Sonali preživela. Naime, dan nakon Božića 2004. godine Sonali je zamolila svog muža da joj se približi i priđe prozoru hotelske sobe u kojoj su bili smešteni u Šri Lanki kako bi zajedno videli nešto veoma čudno. Okean je bio mnogo bliže nego ranije i sadržao je mnogo pene. To je prethodilo strašnom cunamiju u kojem je Sonali izgubila muža, roditelje i dvojicu mladih sinova.

10 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Talas” - Sonali Deranijagala

Kao što možete da vidite, knjige su izuzetno interesantne sadržine, pa vam ovom prilikom preporučujemo da bar neku od njih pročitate.


Aleksandra Grujić – Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu. Više informacija o Aleksandrinim interesovanjima i stilu, kao i o njenom novinarskom radu možete da saznate putem ovog sajta.

 

 

Editors choice