Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

“The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“The New York Times Book Review” je najpopularniji i najcenjeniji magazin na svetu čiji je sadržaj vezan isključivo za knjige. Reč je o nedeljnom magazinu koji je ogranak dobro poznatih američkih, tačnije njujorških, dnevnih novina “The New York Times”. Osim mnogobrojnih tekstova vezanih za knjige i celokupni svet knjiga, “The New York Times Book Review”, početkom svake godine objavljuje listu najpopularnijih knjiga iz prethodne godine. S obrzirom da ovaj magazin ima fenomenalnu reputaciju i da su liste koje objavljuje sastavljene zaista od najboljih i najčitanijih knjiga, mi vam ovom prilikom predstavljamo top 10 najboljih knjiga za 2013. godinu, izabranih od strane stručnog tima ovog magazina.

Fikcija:

Knjiga “Americanah” delo je književnice Čimamande Nigozi Adiči (Chimamanda Ngozi Adichie) čija se radnja zasniva na tragikomičnim odnosima između pripadnika različitih rasnih grupa u Americi, posmatranih iz perspektive mladog nigerijskog imigranta.

01 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Americanah” - Čimamanda Nigozi Adiči

Spisateljica Rejčel Kušner (Rachel Kushner) je u knjizi “Bacači plamena” kreirala lik mlade žene čiji život i doseljenje u Njujork tokom sedamdesetih godina prošlog veka prati ova knjiga. U knjizi su prisutni elementi radikalne politike, kao i avangardne umetnosti.

02 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Bacači plamena” - Rejčel Kušner

Knjigu “Češljugar” napisala je Dona Tart (Donna Tartt). U srcu ove knjige nalazi se nepokolebljiva vera da umetnost može da nas spase izdižući nas iznad nas samih. Ovo je Donin treći po redu roman (nakon romana “Tajna istorija” i “Mali prijatelj”) koji prati životne poteškoće glavnog junaka Tea Dekera (Theo Decker).

03 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Češljugar” – Dona Tart

“Život posle života” delo je spisateljice Kejt Atkinson (Kate Atkinson) koja pomera sve granice kada je o maštovitosti i jedinstvenosti reč. Ova knjiga govori o zlu sredine 20. veka i prirode smrti. Atkinsonova pomera vreme unapred i unazad u knjizi koja prati priču heroine koja jednog momenta umire, a zatim drugog vaskrsne i biva poslata u različite, ali jednako verodostojne pravce.

04 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Život posle života” – Kejt Atkinson

“Deseti decembar” je knjiga Džordža Saundersa (George Saunders) u kojoj je Džordž plasirao svoju zainteresovanost za klase, moći i pravde. Ova knjiga predstavlja kolekciju kratkih priča; uvodi Džordžovu ironiju, apsurd, dubinu i duhovit stil za armiju novih čitalaca.

05 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Deseti decembar” – Džordž Saunders

Dokumentarna literatura:

“Nakon što se muzika zaustavi” je knjiga Alana Blajndera (Alan S. Blinder) koja govori o svetskoj ekonomskoj krizi nastaloj 2008. godine. Bjander tvrdi da je “savršena oluja” pokrenula niz nesrećnih događaja, između ostalog, i finansijsku krizu.

06 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Nakon što se muzika zaustavi” - Alan Blajnder

Piter Bejker (Peter Baker) u knjizi “Dani vatre” govori o Beloj kući, kao i odnosu Džordža Buša (George Bush) i Dik Čejnija (Dick Cheney).

07 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Dani vatre” - Piter Bejker

“Pet dana na komemoraciji” je izuzetna knjiga koju je napisala Šeri Fink (Sheri Fink). U knjizi su opisani pakleni dani u bolnici za vreme i posle uragana “Katarina”, kada su medicinski profesionalci osumnjičeni za davanje smrtonosnih injekcija kritično obolelim pacijentima.

08 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Pet dana na komemoraciji” - Šeri Fink

“Mesečari” je knjiga Kristofera Klarka (Christopher Clark) čija je radnja bazirana na događaje u Evropi koji su prethodili Prvom svetskom ratu.

09 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Mesečari” - Kristofer Klark

“Talas” je izrazito emotivna knjiga koju je napisala Sonali Deranijagala (Sonali Deraniyagala), a koja govori o događaju koji je Sonali preživela. Naime, dan nakon Božića 2004. godine Sonali je zamolila svog muža da joj se približi i priđe prozoru hotelske sobe u kojoj su bili smešteni u Šri Lanki kako bi zajedno videli nešto veoma čudno. Okean je bio mnogo bliže nego ranije i sadržao je mnogo pene. To je prethodilo strašnom cunamiju u kojem je Sonali izgubila muža, roditelje i dvojicu mladih sinova.

10 NY Times Najbolje Knjige 2013 “The New York Times Book Review”: Izabrano 10 najboljih knjiga za 2013. godinu

“Talas” - Sonali Deranijagala

Kao što možete da vidite, knjige su izuzetno interesantne sadržine, pa vam ovom prilikom preporučujemo da bar neku od njih pročitate.


Aleksandra Grujić – Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu. Više informacija o Aleksandrinim interesovanjima i stilu, kao i o njenom novinarskom radu možete da saznate putem ovog sajta.

 

 

Editors choice