Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

“The Thing”

“The Thing”

Jedan od najpoznatijih SF horor filmova, ’’Stvor’’ (The Thing), Džona Karpentera (John Carpenter) iz 1982. godine dobio je svoj istoimeni nastavak. Zapravo, ’’Stvor’’ iz 2011. godine se ne može nazvati nastavkom, već svojevrsnim omažom originalu. Novi film se završava tamo gde počinje stari.

1. Scena koja povezuje dva filma potera helikopterom The Thing

Scena koja povezuje dva filma - potera helikopterom

Činjenica je da retko koji uspešan film ovog žanra nije dobio jedan, ili čitav serijal nastavaka koji se, na ovaj ili onaj način, nadovezuju na izvorni film. Tako je došao red i na Karpenterovo ostvarenje. I sam svojevrsni rimejk filma ’’Stvor sa drugog sveta’’ (The Thing from Another World) iz 1951. godine, ovaj film je tokom godina, sa razlogom, dobio status kultnog. Međutim, novi ’’Stvor’’ nije ništa drugo nego gomila referenci na Karpentera, sa pričom o događajima koji su se desili pre onih u prvom filmu.

2. Nešto je skriveno u ledu ali to smo već znali The Thing

Nešto je skriveno u ledu, ali to smo već znal

Nema potrebe za time jer Karpenter nije ostao nedorečen. Naprotiv, priča prvog ’’Stvora’’, o smrtonosnom susretu vanzemaljske i ljudske vrste na južnom polu, sjajno je izgrađena i ne trebaju joj nikakva dodatna objašnjenja. Jedina nedoumica, koju nam Karpenter ostavlja, je na kraju, gde ne znamo da li je zlokobna napast sa druge planete preživela okršaj sa ljudima ili ne. Ipak, tvorci novog ’’Stvora’’ našli su za shodno da gledaocu ’’crtaju’’ ono što se i u prvom filmu može naslutiti, čak i videti. Scena za scenom, ređaju se ’’objašnjenja’’ onoga što smo videli kod Karpentera. Neoriginalno i bespotrebno. Jedina vrednost ovog filma je u tome što će vas naterati da pogledate original i istinski uživate u dobrom filmu.


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Editors choice