Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Tom Ford: Briljantnost ili nadmenost?

Tom Ford: Briljantnost ili nadmenost?

Kada je pre nekoliko sezona modni dizajner Tom Ford (Tom Ford) doneo odluku da revije najnovijih kolekcija održava u strogoj tajnosti, dostupne samo oku modnih stručnjaka najvišeg ranga, javnost je reagovala burno i sa negodovanjem.

slika 13 Tom Ford: Briljantnost ili nadmenost?

Ikona muškog stila - Tom Ford

Dok su jedni razlog ovakvog poteza videli kao odraz Fordove nesigurnosti i straha da će mu kolekcija biti poređena sa radovima drugih dizajnera za vreme Nedelje mode i time pasti u senku, drugi su ga proglasili nadmenim i osudili da kreacije želi da učini ekskluzivnijim nego što zaista jesu.

Međutim, iako razjareni, svi su želeli da se nađu na spisku odabranih zvanica koje će dobiti priliku da vide buduće trendove poznatog autora. Pošto bi zvanice stupile na mesto održavanja revije, od njih je zatraženo da potpišu saopštenje kojim navode da neće javno iznositi pojedinosti kao ni objavljivati kritike i recenzije koje se odnose na kolekciju, sve dok se ona ne pojavi u prodavnicama.

slika 23 Tom Ford: Briljantnost ili nadmenost?

Šanel Iman u kreaciji Toma Forda

“Ne želim da preispituju moj rad. Nisam umetnik koji održava premijeru. Ovo nije film. Samo pokušavam da stvorim lepu odeću”, izjavio je Ford jednom prilikom. Naravno, posredi je Tom Ford i može da uradi šta god poželi. Kao jedan od vrhunskih modnih magova uvek će uspeti u nameri da zagolica i izazove javnost, a opet izmami bezgranično divljenje.

Uzimajući u obzir da je faktor iščekivanja važna stavka u sticanju utiska o kolekciji, vešto nas uvlači u marketinšku igru. Mnogo pre pojave interneta koji je ubrzao tempo života, a samim tim i promenio način na koji posmatramo modu, urednici modnih magazina su nam raspirivali maštu sitnim nagoveštajima u vezi sa revijom, u vidu dužine haljina, izbora boja i materijala. Možda je upravo ovakav prikaz revija pokušaj da se vratimo u minula vremena kada je moda postepeno oživljavala, a nije nam, kao sada, bila nametnuta neposrednim internetskim prenosima, putem blogova i onlajn prikaza.

slika 32 Tom Ford: Briljantnost ili nadmenost?

Poznat po neobičnim kampanjama

Sa druge strane, možda je ovo svojevrstan dizajnerov odmor od vremena kada je radeći za Gucci brinuo o zadovoljenju klijenata, urednika magazina, kao i akcionara kompanije.

Bez obzira na razlog, činjenica je da je našao način da istakne brend u moru drugih, što ga čini marketinškim genijem. Jednostavnim, briljantno-arogantnim, a dovoljno hrabrim da pored rizika da mu kolekcije ne budu medijski propraćene, iznese zamisao do kraja i brend učini još ekskluzivnijim i nedostižnijim.


Nina Grbatinić je sarkastična. Često pogrešno shvaćena. Iščekuje dan kada će početi da se druži sa Karlom Lagerfeldom. “If you’re going to try, go all the way. Otherwise, don’t even start.”

Editors choice