Top 10 najlepših glumaca svih vremena

Top 10 najlepših glumaca svih vremena

15. Oktobar

Nije lako dodeliti titulu najlepšeg glumca svih vremena, mnogo je zanimljivih muškaraca koji su nas uspešno šarmirali pogledima sa bioskopskog platna. Iz decenije u deceniju nizala su se nova lica i postavljali standardi lepote i seksepila. Imali smo doteranog Klarka Gejbla (Clark Gable), sirovog mačo muškarca Marlona Branda (Marlon Brando), pa buntovnika Džejmsa Dina (James Dean), zavodljivog Patrika Svejzija (Patrick Swayze) i ekscentričnog Džonija Depa (Johnny Depp). Ti muškarci koji su postavljali standarde zaslužili su da budu nazvani najlepšim glumcima svih vremena.

Pol Njumen 

Ovaj plavooki glumac, režiser i producent rođen je 26. januara 1925. u Klivlendu. Snimio je pedesetak filmova, među kojima su “Mačka na usijenom limenom krovu” (Cat on a Hot Tin Roof), “Dugo, toplo leto” (The Long, Hot Summer), “Žaoka” (The Sting), a režirao desetak, kao što su “Rejčel, Rejčel” (Rachel, Rachel) i “Hari i sin” (Harry & Son). Dobitnik je nagrade za životno delo 1985. Bio je jedan od najlepših glumaca svoje generacije pa je često biran za uloge Kazanove. Iza sebe je imao dva braka: sa Džeki Viti (Jackie Witte) i glumicom Džoanom Vudvard (Joanne Woodward).

“Ne možete biti star kao ja, a da se ne probudite svakog jutra sa iznenađenjem na licu: Gospode Bože, ko bi rekao – još sam tu! Neverovatno je da sam preživeo sva pijančenja, cigarete, automobile i ovu karijeru”, govorio je Njumen (Paul Newman) o svojoj karijeri.

Slika 15 Top 10 najlepših glumaca svih vremena

“Da bi neko bio glumac, pre svega mora biti dete” - reči su ovog plavookog šarmera

Marlon Brando

Marlon (Marlon Brando) je rođen 3. aprila 1924. u Nebraski. U svojoj dugoj glumačkoj karijeri tumačio je pregršt različitih likova: od uloge buntovnika, preko oficira zaljubljenog u Japanku, psihički rastrojenog aristokratu do autoritativnog šefa podzemlja. Bio je dvostruki dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca, dvostruki dobitnik Zlatnog globusa, ali najvažnije – jedna od najuticajnijih ličnosti pop kulture. Svojim seksepilom i izrazitom muževnošću razbio je mit o uglađenom, dekadentnom džentlmenu kao idealu muške lepote.

Slika 28 Top 10 najlepših glumaca svih vremena

Brando se u filmu “Tramvaj zvani želja” nametnuo kao muški ekvivalent Merilin Monro kao najveći seks-simbol dvadesetog veka

Džejms Din

Džejms (James Dean) je rođen 8. februara 1931. u Indijani, ostao je upamćen po jednoj od najkraćih i najspektakularnijih filmskih karijera u istoriji Holivuda. Za nešto više od godinu dana i sa samo tri snimljena filma dostigao je svetsku slavu i postao simbol nemirnih i nezadovoljnih generacija američke omladine s kraja pedesetih godina 20. veka.

Danas, pedeset godina nakon njegove smrti, njegov lik predstavlja kulturnu ikonu, oličenje buntovnika, autsajdera i usamljenika i ima ogroman broj obožavalaca širom sveta.      

Slika 35 Top 10 najlepših glumaca svih vremena

Simbol generacije buntovnika

Patrik Svejzi

Patrik (Patrick Swayze) je američki glumac, plesač i pevač/kompozitor rođen 18. avgusta 1952. u Hjustonu (Teksas). U svojoj glumačkoj karijeri dugoj 25 godina ostvario je mnoštvo uloga, a najzapamćeniji je po ulogama Džonija Kastla (Johnny Castle) u hitu “Prljavi ples” (Dirty Dancing), Sema Vita (Sam Wheat) u romantičnoj fantaziji “Duh” (The Ghost) i ulozi Orija Mejna (Orry Main) u mini-seriji “Sever i Jug” (North and South). Proglašen je za najseksepilnijeg muškarca 1991. godine.

Slika 45 Top 10 najlepših glumaca svih vremena

Patrik Svejzi očarao nas je filmovima “Prljavi ples” i “Duh”

Denzel Vašington

Denzel (Denzel Washington) je američki glumac, filmski režiser i producent rođen 28. decembra 1954. u Maunt Vernonu, Njujork. Kao dečaku roditelji su mu zabranili da gleda filmove. Odrastrajući, imao je problema sa zakonom i bio je pritvoren, zbog čega ga majka šalje u probnu školu a kasnije i na Fordham univerzitet gde je otkrio svoj glumački talenat. Prvu ulogu dobio je u filmu “Vilma” (Wilma), 1977. godine.

Najzapaženije uloge ostvario je u filmovima “Pali” (Fallen), “Slava” (Glory) i “U žaru osvete” (Man on Fire). Dobitnik je dva Oskara za filmove “Slava” i “Dan obuke” (Training Day).

Slika 64 Top 10 najlepših glumaca svih vremena

Denzel Vašington je odigrao prvu ulogu u filmu “Vilma”

Džordž Kluni

Džordž (George Clooney) je američki glumac, režiser, producent i scenarista rođen 6. maja 1961. u Leksingtonu, Kentaki. Glumačku karijeru je započeo 1978, ali je široj javnosti postao poznat tek 1994. zahvaljujući ulozi doktora Daglasa Rosa (Douglas Ross) u seriji “Urgentni centar” (E.R.) koja mu je obezbedila mesto u mnogim visokobudžetnim i komercijalno uspešnim filmovima među kojima su “Betmen i Robin” (Batman & Robin) i “Igraj svoju igru” (Ocean’s Eleven). Ove godine nagrađen je Zlatnim globusom za najboljeg glavnog glumca u drami za ulogu u filmu “Potomci” (The Descendants). Miljenik je mnogih žena koje ga smatraju jednim od najseksepilnijih i najšarmantnijih glumaca današnjice.

Slika 627 Top 10 najlepših glumaca svih vremena

Džordž Kluni, pamtićemo ga kao šarmantnog doktora Daglasa Rosa

Tom Kruz

Tom (Tom Cruise) je američki filmski glumac i producent rođen 3. jula 1962. godine u Sirakjuzu, Njujork. Pre nego što je postao glumac, pohađao je školu za katoličkog sveštenika. Na filmu je prvi put nastupio 1981. u ostvarenju Franka Zefirelija (Franko Zefireli) “Ljubav bez kraja” (Endless Love). Najzapaženije uloge su mu u filmovima “Top Gan” (Top Gun), “Kišni čovek” (Rain Man), “Nemoguća misija” (Mission Impossible) i “Nebo boje vanile” (Vanilla Sky).

Slika 74 Top 10 najlepših glumaca svih vremena

Tom Kruz, najlepši u filmu “Top Gan”

Bred Pit

Bred (Brad Pitt) je američki glumac i filmski producent rođen 18. decembra 1963. u Oklahomi. Prvo priznanje dobio je u filmu “Telma i Luiz” (Thelma & Luise). Zajedno sa Džordžom Klunijem igrao je u akcionom filmu “Igraj svoju igru”, a sa Morganom Frimanom (Morgan Freeman) u trileru “Sedam” (Se7en). Njegov privatni život godinama je pod lupom medija i sveukupne javnosti, prvenstveno zbog braka sa glumicom Dženifer Eniston (Jennifer Aniston), a kasnije zbog razvoda i braka sa Ađelinom Džoli (Angelina Jolie). I dalje važi za najlepšeg muškarca današnjice.  

Slika 84 Top 10 najlepših glumaca svih vremena

Bred Pit je postao simbol muške lepote i seks-simbol

Džoni Dep

Trendovanje: Poslovne odevne kombinacije idealne za leto

Uživajte u nekoliko zanimljivih odevnih kombinacija koje biste slobodno mogle da nosite i na svom radnom mestu.

Džoni (Johnny Depp) je glumac, rođen 9. juna 1963. u Ovenzborou; poznat je po ulogama neobičnih i ekscentričnih likova kao što su Svini Tod (Sweeney Todd), Džek Sperou (Jack Sparrow), Vili Vonka (Willy Wonka), Ludi šeširdžija (Mad Hatter), Edvard Makazoruki (Edward Scissorhands), kao i u najnovijem ostvarenju Tima Bartona (Tim Burton) gde tumači lik vampira Barnabasa Kolinsa (Barnabas Collins). Pa ipak, iako ekscentričan Džoni važi za jednog od najseksepilnijih muškaraca na svetu. Mnoge dame bi rado uz svoje ime dodale prezime Dep.

Slika 92 Top 10 najlepših glumaca svih vremena

Džoni Dep, lep i kao ekscentrični Džek Sperou

River Finiks

River (River Phoenix), američki filmski glumac, muzičar i aktivista, rođen je 23. avgusta 1970. godine u Oregonu kao najstariji brat u porodici glumaca među kojima su Rejn (Rain), Hoakin (Joaquin), Liberti (Liberty) i Samer (Summer). Glumom se počeo baviti sa 10 godina, a snimio je 14 filmova među kojima su najpoznatiji “Dogfajt” (Dogfight) i “Stvar zvana ljubav” (The Thing Called Love). Godine 1986. bio je jedan od dvanaestorice mladih glumaca koji su najviše obećavali.

slika 52 Top 10 najlepših glumaca svih vremena

River Finiks preneo je svoj buntovni karakter na uloge u filmovima “Dogfajt” i “Stvar zvana ljubav”

Izvori fotografija: hpvf.com, forumsr.net, laylaskyescafe.com, fanpop.com, people.com


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Kulturna injekcija: Laibach, "Moja religija" i "Dečak sa vašara"

Preporučujemo vam knjigu "Dečak sa vašara" o Gogoljevom životu, tradicionalno "Leto na Gardošu", izložbu francuskog umetnika srpskog porekla u O3ONE-u, bend Laibach na zatvaranju BELEF-a... Pogledajte naše predloge i obogatite svoj kulturni život!

Trach Up: Lukavi Neil Patrick Harris

Murali, da oplemenite svoje zidove