Top 10 najlepših vodopada na svetu

Top 10 najlepših vodopada na svetu

Vodopadi su definitivno jedna od najlepših tvorevina prirode. Od davnina su ljudi ostajali nemi pred njihovom veličinom i oduševljeni fenomenalnim prizorom. Vodopadi predstavljaju i raj za fotografe, ljubitelje avantura, ali i za sav ostali svet. Stoga vam danas u okviru rubrike Top 10 predstavljamo najlepše vodopade po našem izboru. Nadamo se da ćete uživati!

Krka vodopadi, Hrvatska

Smešteni u Hrvatskoj ovi vodopadi su jedni od najlepših i najposećenijih vodopada u Evropi. Sama činjenica da nisu toliko visoki i strmi predstavljaju pravi raj za ljubitelje plivanja i uživanja tokom letnjih odmora.

Krka Top 10 najlepših vodopada na svetu

Ovi vodopadi se nalaze u Nacionalnom parku Krka

Jog vodopadi, Indija

Jog vodopadi su drugi najviši vodopadi u Indiji koji se nalaze na reci Šaravati. Imaju pad sa visine od 253 metara i predstavljaju jedan od najviših vodopada na svetu, a nesumnjivo i najlepši.

jog falls 1 Top 10 najlepših vodopada na svetu

Nalaze se u blizini grada Sagara u indijskoj državi Karnataka

Huanguošu vodopadi, Kina

Ovi vodopadi su jedni od najvećih u Kini i svakako najspektakularniji. Smešteni su jugozapadno od grada Anjšunja i nude vam različite zadivljujuće poglede u zavisnosti od toga sa kog mesta posmatrate.

26 Huangguoshu Falls Top 10 najlepših vodopada na svetu

Jedan od najlepših kineskih vodopada

Gulfos vodopadi, Island

Smešteni u kanjonu reke Hvita na jugozapadu Islanda vodopadi Gulfos su definitivno jedni od najlepših na svetu. Neki investitori su želeli da iskoriste ovaj vodopad, ali bez uspeha, pa je danas pod zaštitom države Island.

Gulfos Top 10 najlepših vodopada na svetu

Nazivaju ga još i Zlatni vodopad

Plitvički vodopadi, Hrvatska

Smešteni u Nacionalnom parku Plitvička jezera u Hrvatskoj, Plitvički vodopadi nam odaju utisak rajske bašte. Iako nisu ni visoki ni strmi, plavetnilo vode koja se obrušava i sliva u jezero čine lepotu i atraktivnost ovog mesta potpunim.

plitvickie ozera i vodopad 21 Top 10 najlepših vodopada na svetu

Prelepo čudo prirode

Havasu vodopadi, Arizona, SAD

Smešteni u Velikom kanjonu reke Kolorado u Arizoni ovi vodopadi su potpuno prirodna oaza za sve ljubitelje planinarenja ili planinskog biciklizma, ili pak za one koji vole da istražuju strme prirodne puteve američkog Velikog kanjona.

Havasupai Falls by bryanbrazil Top 10 najlepših vodopada na svetu

Raj za dušu

Viktorijini vodopadi, Zimbabve

Viktorijini vodopadi se nalaze na afričkom kontinentu, na reci Zambezi, koja je granična reka između Zambije i Zimbabvea. Definitivno su jedni od najlepših vodopada na svetu. Široki su 1,708 metara sa padom od 128 metara.

10793 Top 10 najlepših vodopada na svetu

Apsolutno predivni!

Nijagarini vodopadi, Severna Amerika

Niz masivnih vodopada čine neverovatne Nijagarine vodopade na reci Nijagari, tačno na granici između SAD i Kanade. Sigurno najpoznatiji i najposećeniji vodopadi na svetu, sastoje se iz tri velika vodopada. Ono što je veoma zanimljivo u vezi sa ovim vodopadima jeste to da voda neprestano teče, čak i zimi na veoma niskim temperaturama.

42255 x1 Top 10 najlepših vodopada na svetu

Najpoznatiji vodopadi oduševljavaju nas svojom lepotom

Iguasu vodopadi, Argentina

Najveći i najlepši vodopad u Južnoj Americi smešten je na granici Argentine i Brazila. Kako legenda kaže, Bog je želeo da oženi prelepu devojku Naipi, ali je ona uspela da pobegne u kanuu sa svojim odabranikom. Bog je, izrevoltiran njenim činom, napravio ove vodopade i osudio dvoje ljubavnika na večiti pad. Za razliku od te tužne priče, vodopadi Iguasu ostavljaju nas bez daha svojom veličanstvenošću.

Iguazu 2011 Top 10 najlepših vodopada na svetu

Nalaze se u Nacionalnom parku Iguasu

Detian vodopadi, Kina

Ovi prelepi vodopadi nalaze se u kineskoj provinciji Guangsi. Voda pada sa visine od 30 metara direktno na stene koje se nalaze u podnožju i pritom stvaraju jaku grmljavinu koja se daleko čuje. U blizini vodopada nalazi se Tongling klisura koja pruža spektakularan pogled i mnogobrojne pećine za sve ljubitelje avanutra.

detian falls Top 10 najlepših vodopada na svetu

Prelepi pejzaž

Izvori fotografija: photochrisl.blogspot.com, aceguide.blogspot.com, mailer.fsu.edu, travelet.com, en.kazgeo.kz, billanddavescocktailhour.com, zimbabwe.places.co.za, wyndham.com, nature.new7wonders.com, 2pat.wordpress.com

Prethodne tekstove iz serijala “Top 10” možete pročitati ovde.


Lola Radosavljević – bavi se jezikom, književnost nosi u srcu, a osmeh na licu. Hrabro ide kroz život, čuva večito dete u sebi, ruku pod ruku sa Mikom i njegovom parolom “Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga!”