U organizaciji Udruženja mladih aktivnih građana “JCI Novi Sad” i Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, 21. oktobra je u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka održana tribina pod nazivom “Zaveštanje organa – da ili ne?“.

Na početku tribine su goste pozdravili predsednik novosadskog Studentskog parlamenta Aleksandar Kobilarov i predsednik odbora za razvoj visokog obrazovanja Igor Graić, poželeli dobrodošlicu posetiocima i naznačili radost zbog velikog odziva ljudi, a naročito studenata.

reklamni materijal za zivot i posle zivota Tribina: Zaveštanje organa   da ili ne?

Reklamni materijal

Gostima su se potom predstavili članovi transplatacionog tima Kliničkog centra Vojvodine – koordinatorka projekta za transplantaciju i donaciju organa Jelica Alargić, infektolog Milotka Fabri, ali i Danijela Stanković Baričak koja je ispred Pokrajinskog sektretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju podržala ovu akciju.

jelica zeleni sako Tribina: Zaveštanje organa   da ili ne?

Izlaganje koordinatorke projekta za transplantaciju i donaciju organa Jelice Alargić

Stručnjaci su najpre posetiocima pojasnili nekoliko osnovnih termina iz oblasti transplantacije organa, a potom je govoreno o statistici transplantacija u Srbiji i organima koji se u našim klinikama mogu presaditi.

– Tim za transplantaciju organa Kliničkog centra Vojvodine je u poslednjih pet godina uspešno presadio 87 bubrega i 24 jetre. To i dalje jeste mala brojka kada bismo uporedili sa klinikama u Evropi ili svetu, ali svakodnevno napredujemo i pomak je zaista vidljiv – izjavila je Alargićeva.

Tribini su prisustvovale i osobe koje su transplantirane, te je publika imala prilike da informacije o donaciji organa čuje iz najličnijeg iskustva.

Osobe koje su bile zainteresovane da potpišu donorsku karticu mogle su to da urade nakon završetka tribine, i na taj način pokažu svoju humanost i dobru volju da nekome spasu život.


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

 

Editors choice