5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Trk na trg: כיכר המדינה, Tel Aviv

Trk na trg: כיכר המדינה, Tel Aviv

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.

U poslednjih nekoliko godina, Tel Aviv je postao mondenska turistička destinacija. Poznat je kao grad kulture, pun muzeja, galerija, pozorišta i Bauhaus arhitekture. Odlično je mesto i za noćni provod sa mnoštvom restorana, barova i klubova. Omiljen je i među LGBT populacijom, kao i modnim svetom i mladima željnim zabave. Mladima sa dubljim džepom, doduše.

Šezdesetih godina dvadesetog veka, na ovom mestu se nije nalazilo ništa osim peska i pojedinih cirkuskih trupa koje su odlučile da nastupaju ovde. Sedamdesetih godina, angažovan je čuveni brazilski arhitekta Oskar Nimajer (Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho) da projektuje trg Kikar Hamedina, tj. državni trg. Grupa izraelskih arhitekata je isplanirala konstrukciju i rekonstrukciju okolnih građevina trga.

15 Trk na trg: כיכר המדינה, Tel Aviv

Trg je projektovao slavni brazilski arhitekta Oskar Nimajer

U samom srcu trga nalazi se park koji, nažalost, nije baš održavan. Park okružuje Ulica He Be’lyar (ulica izraleskog Dana nezavisnosti) koja povezuje dve najvažnije ulice grada: Ulicu Weizmann, koja se proteže od severa ka jugu i Ulicu Jabotinsky, koja se prostire od istoka ka zapadu. Ovo je umnogome olakšalo saobraćaj u ovom gradu.

24 Trk na trg: כיכר המדינה, Tel Aviv

Park u središtu trga nije preterano uređen i to je jedino što mu narušava izgled

Ipak, ovaj trg nije postao poznat ni po arhitekti, ni po slabom održavanju. Postao je poznat kao modni centar Tel Aviva. Kružna ulica postala je dom brojnim ekskluzivnim buticima. Tu su Gucci, Ralph Lauren, Versace, Chanel. Uz brojna svetska imena, ovde su butike otvorili i najuticajniji izraelski modni kreatori. Kada na to dodate još nekoliko zlatara i juvelirnica, dobijate pravi bogataški raj!

36 Trk na trg: כיכר המדינה, Tel Aviv

Na ovom trgu se nalaze butici modnih kuća Prada, Givenchy i Yves Saint Laurent

Kad se umorite od šopinga ili gledanja u izloge ako ste prosečnih srpskih primanja, možete sesti u neki od brojnih kafića u ovoj ulici. Takođe, ulica je poznata i po pekarama, tako da se možete okrepiti pred dalji obilazak Tel Aviva. Ovaj trg je odlična početna lokacija. U njegovoj neposrednoj blizini, na nekoliko minuta hoda, nalaze se helensko arheološko nalazište, vinarija i Muzej Tel Aviva. Uživajte!

Do sledećeg trga!

4 Trk na trg: כיכר המדינה, Tel Aviv

שלום


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice