Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Trk na trg: 星海, Dalian

Trk na trg: 星海, Dalian

Na severoistoku Kine, u pokrajini Ljaoning, raste Dalian, grad koji još čeka punoletstvo. Tek mu je stotinjak godina, a već ga zovu draguljem zemlje u kojoj se istorija broji milenijumima.

Zahvaljujući zavidnoj ulozi u svetu trgovine i finansija, ali i lepoti, ekološkoj uređenosti, plažama, festivalu mode i fudbalu, “Hong Kong severoistočne Kine” postao je jedno od najpoželjnijih mesta za život.

Ipak, dok pretrčavate široke ulice (moleći se da ne budete oboreni čunj u ovoj partiji), kontrast nebodera koji gaze u budućnost i drevne tradicije biće tek jedno od čuda na koja ćete naići.

Za trenutak ćete zastati. Pomislićete da sanjate i da ste u Moskvi, Parizu, a opet možda i negde u Japanu… Magiju će preseći priča lokalnog stanovništva. U doba kada su osnivali Dalian, Rusi su bili poneti zapadnoevropskom arhitekturom i njihovo oduševljenje se preslikalo na izgled pojedinih građevina, ali i čitavih ulica.

Slika 114 Trk na trg: 星海, Dalian

Ruska ulica

Kako nisu bili jedini vlasnici osvajačkih namera, tokom decenijumskog otimanja i Japanci su uspeli da ostave svoj trag.

Kada je Kina povratila vlast nad gradom, lagano se gradio i novi identitet. Danas je prva asocijacija na Dalian najveći trg u Aziji, Singhai (星海), što doslovno znači “more zvezda”.

Slika 215 Trk na trg: 星海, Dalian

Centralni deo trga po kome je Sjinhai nazvan “more zvezda”

Slikovito ime upućuje na izgled i dizajn centralnog dela trga, na kome se uzdiže skoro 20m visok stub od belog mermera, simbol ponovnog pripajanja Hong Konga Kini 1997. godine.

Slika37 Trk na trg: 星海, Dalian

Impozantni stub podseća na ponovno pripajanje Hong Konga i predstavlja novi duh Daliana

Sa jedne strane oivičen višespratnicama, sa druge obujmljen Žutim morem, na površini od 45,000m2, ovaj smaragd hiljadama ljudi nudi istovremeno utočište i zabavu. Prostrano zelenilo pozvaće vas na predah, dok će izglačana staza savršena za vožnju rolera probuditi avanturistički duh. Pogled će vam sigurno odlutati i do veličanstvene muzičke fontane, jedne od retkih u svetu…

slika45 Trk na trg: 星海, Dalian

Muzička fontana jedan jedno je od omiljenih atrakcija romantičnih parova

…ali i do staze u koju su utisnuti otisci stopala hiljadu stanovnika Daliana različitih životnih doba. Svaki korak slavi njihovo strpljenje i hrabrost na stogodišnjem putu na kome su uspeli da izdrže težinu okupacije, ali i lepotu napretka.

slika53 Trk na trg: 星海, Dalian

Otisci stopala 1000 stanovnika svedoče o stogodišnjoj istoriji

Koje god mesto da odaberete, prostor ćete morati da delite sa stalnim stanovnicima trga, neumornim skulpturama koje bez ijedne reči uspešno prenose sliku o razvitku ovog posebnog grada.

Slika65 Trk na trg: 星海, Dalian

Trg je prošaran skulpturama koje dočaravaju različite trenutke istorije i razvitka grada

Do sledećeg trga…

Slika75 Trk na trg: 星海, Dalian

再见!


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

Editors choice