Vodič za kožu koja ne stari: Sve što treba da znaš kako bi uvek izgledala mladoliko

Nedeljni horoskop : 24. mart- 30. mart

5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Trk na trg: Hősök tere, Budimpešta

Trk na trg: Hősök tere, Budimpešta

Dobrodošli u zemlju čardaša, gulaša i vrhunskog vina. Mađarska je zemlja bogate istorije, duge tradicije i pravo blago prirodnih i kulturnih spomenika. Na samo nekoliko sati vožnje, u srcu Budimpešte, nalazi se Hősök tere ili u prevodu Trg heroja.

Smešten je u peštanskom delu glavnog grada, u četvrti Terezvaroš, na međi Andraševog bulevara i Dózsa György ulice, na samom ulazu u Gradski park. Sa desne strane trga nalazi se Palata umetnosti (Műcsarnok), a sa leve Muzej lepih umetnosti (Szépművészeti Múzeum). Trg heroja predstavlja dragulj ovog dunavskog grada i smatra se delom svetske kulturne baštine.

Slika 195 Trk na trg: Hősök tere, Budimpešta

Trg heroja je pod zaštitom UNESCA

Trg predstavlja jedan od najprostranijih uređenih otvorenih prostora u Mađarskoj, svetao je i simetrično ukrašen belim pločama, zato ne treba da čudi što je uvek prepun radoznalih turista, ali i domaćih žitelja.

U samom centru velelepnog trga nalazi se Milenijumski spomenik. Njegova gradnja je počela još 1896. godine, u godini jubileja, kada se obeležavalo hiljadu godina od dolaska mađarskih plemena na ovu teritoriju – otuda i nosi ovaj naziv.

slika 239 Trk na trg: Hősök tere, Budimpešta

Jedan od najlepših trgova Mađarske

Središnja figura ovog spomenika je gigantski korintski stub visok čak 36 metara, na čijem vrhu se nalazi arhanđel Gabrijel. Ovaj impozantni stub sa motivim antičke grčke predstavlja dominantnu figuru trga. Arhanđel Gabrijel je predstavljen kako u jednoj ruci drži Svetu mađarsku krunu, a u drugoj dupli apostolski krst – simbol ujedinjenja Mađarske i katoličke crkve.

slika 323 Trk na trg: Hősök tere, Budimpešta

Arhanđel Gabrijel simboliše božiju snagu

Korintski stub sa kipom Gabrijela okružen je statuama sedmorice vođa koji su predvodili plemena kroz basen Karpata 896. godine, kneza Arpada (Árpád) i šestorice drugih konjanika.

slika 421 Trk na trg: Hősök tere, Budimpešta

Prvi mađarski knez Arpad sa ostalim vođama plemena

Ovaj kulturno – istorijski kompleks čine kolonade  raspoređene s obe strane centralnog stuba. Među znamenitim ličnostima čije su se figure našle na Trgu heroja su: Sveti Stefan Mađarski (Szent István király), Bela IV (IV. Béla), Janoš (Hunyadi János) i Matija Hunjadi (Hunyadi Mátyás), Lajoš Košut (Kossuth Lajos) i mnogi drugi. Na dnu svake od ovih figura na bronzanim pločama stoje uklesani prizori značajni za njihove živote.

Trg heroja ne nosi slučajno ovaj naziv.  Ime ovog trga simboliše sve junake i hrabre ličnosti Mađarske, a četiri figure raspoređene na kraju kolonada predstavljaju: rad i napredak, rat i mir, slavu, čast – sve ono što je potrebno da bi imena uklesana na trgu dobila status heroja.

slika 514 Trk na trg: Hősök tere, Budimpešta

Zahvaljujući njima trg nosi ovo ime

Ukoliko se nađete na ovom čudesnom mestu, pokušajte da osetite dašak tradicije ove susedne zemlje, upoznajte deo mađarske kulture i uživajte u lepoti ovog kulturno – istorijskog blaga. A ukoliko se umorite, ne brinite, samo nekoliko koraka dalje, u čuvenoj Andraševoj aveniji naćićete mnoštvo sadržaja među neorenesansnim zdanjima: ekskluzivne butike, muzeje, galerije, ljupke bašte kafića gde ne smete propustiti da se opustite i odmorite uz čašicu tradicionalne mađarske palinke.

U nadi da je Trg heroja vaše sledeće odredište – viszontlátásra!

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice