Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Trk na trg: Plaza del Zócalo, Meksiko Siti

Trk na trg: Plaza del Zócalo, Meksiko Siti

Meksiko – zemlja tekile i marijačija, prirodnih lepota i bogate kulture, osvojiće vas na prvi pogled. Zemlja u kojoj ćete osetiti duh prošlih vremena, uživati u dobroj ali veoma pikantnoj hrani, muzici i plesu. Meksiko – zemlja u kojoj ćete pronaći puno kontrasta koji predstavljaju njen šarm, ljupkost i gracioznost na koje nećete ostati imuni.

slika 113 Trk na trg: Plaza del Zócalo, Meksiko Siti

Meksiko je zemlja tekile, marijačija i ukusne, pikantne hrane

Meksiko Siti, grad sa najviše stanovnika na svetu, oduševiće vas zanimljivom kombinacijom kolonijalnog nasleđa i brzog, modernog urbanog ritma. Kako legenda kaže, nastao je 1325. godine na mestu gde su Asteci sagradili svoj glavni grad Tenočtitlan, vodeći se smernicama koje im je dao Bog. Grad koji je impresionario Špance i njihovog vođu Ernana Kortesa (Hernán Cortés) zbog svoje predivne lokacije pored jezera i dalje oduševljava svakog putnika namernika svojim lepotama, kulturnom baštinom i trgovima koji kao magnet privlače turiste iz celog sveta.

slika 26 Trk na trg: Plaza del Zócalo, Meksiko Siti

Glavni grad Meksika nastao je na mestu astečkog grada Tenočtitlana

Jedan od najlepših i najvećih trgova na svetu, trg Zokalo (Zócalo), neizostavna je tapa svakog turiste u obilasku Meksiko Sitija. Pravo ime trga koji se nalazi u sredini istorijskog centra grada, a koji je od 1987. na listi kulturnih baština zaštićenih od strane UNESCO-a, zapravo je Plaza de la Constitución (Trg ustava), ali ga lokalno stanovništvo i dalje naziva Zócalo, što znači plinta ili podnožje stuba gde je trebalo da bude podignut spomenik nezavisnosti, koji nikad nije ugledao svetlost dana. Plinta je odavno porušena, ali ime je ostalo da živi u narodu.

slika 36 Trk na trg: Plaza del Zócalo, Meksiko Siti

Trg Zócalo nosi ime po podnožju stuba na kom je trebalo da bude podignut spomenik nezavisnosti

Plaza de la Constitución ili Zócalo drugi je po veličini trg na svetu i centar vlade i religije Meksiko Sitija. Jednom stranom trga dominira raskošna Nacionalna palata, sedište vlade, sagrađena u 16. veku. Unutrašnjost ove građevine oslikana je muralima poznatog meksičkog umetnika Dijega Rivere. S druge strane nalazi se Metropoliten katedrala, najveća i najstarija katedrala na oba američka kontinenta građena 1573. po naredbi Filipa II i završena tek 1813. Unutar katedrale nalazi se trezor, kraljeva zastava i oltar. Trg krase i mnogobrojne zgrade iz kolonijalnog perioda, izgrađene na mestu bivše astečke palate Montezuma, čiji će vam prelepi unutrašnji murali ispričati zanimljivu priču o meksičkoj istoriji.

slika 48 Trk na trg: Plaza del Zócalo, Meksiko Siti

Nacionalna palata sagrađena u 16. veku, sedište vlade Meksika.

Sam trg simbol je dešavanja i kretanja sa trgovcima, performansa neformalnog tradicionalnog plesa, mesto susreta porodica, radnika na pauzi za ručak i turista. Ovo je i mesto za demonstracije, vladine povorke i protestne marševe, kao i za festivale i javne kulturne događaje. Na trgu se često mogu videti nastupi folklornih ansambala, a jedan od najzanimljivijih plesova je onaj u čast boga kiše – Tlaloka. Od kraja osamdesetih, u nameri da revitalizuje Zócalo i centralne kvartove Colonia Central-a, lokalna vlast često organizuje umetničke i kulturne performanse na ovom trgu, od kojih je najpoznatiji Festival de México koji se održava u martu. Ako se desi da se nađete na trgu u večernjim satima, moći ćete da prisustvujete ceremoniji predsedničke garde koja spušta nacionalnu zastavu sa centralnog postolja.

slika 56 Trk na trg: Plaza del Zócalo, Meksiko Siti

Trg Zócalo je često mesto izvođenja tradicionalnih plesova od kojih je najpoznatiji onaj u čast boga kiše

Do sledećeg trga…

slika 64 Trk na trg: Plaza del Zócalo, Meksiko Siti

¡Adiós!


Emina Ristović za sebe kaže da je večiti nostalgičar i pisac u pokušaju. Reči su njena igračka bez kojih ne može i od kojih je, jednog dana, pre dve godine, nastao roman prvenac “Balkanski virus”. Ne može bez Italije, koja je njen dom već 11 godina, porodice i prijatelja raštrkanih svugda po svetu. U slobodno vreme vodi svoj multi-cultural blog From Italy With Love.

Editors choice