5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Trk na trg: Praça dos Três Poderes, Brazilija

Trk na trg: Praça dos Três Poderes, Brazilija

U svom originalnom imenu naziv trga predstavlja tri vlasti, tri sile. To je prostor između tri zgrade koje predstavljaju tri grane Republike: Palata izvršne vlasti, Vrhovni sud i Nacionalni Kongres. Urbani deo trga je osmislio Lusio Kosta (Lúcio Costa), a zgrade je dizajnirao Oskar Nimejer (Oscar Niemeyer).

Slika 130 Trk na trg: Praça dos Três Poderes, Brazilija

Panorama trga noću – turisti tvrde da je jedan od najlepših prizora koji su videli

Zgrade ovlašćenja napravljene su tako da nijedna nije dominantna nad drugom, imaju sistem harmonije, stoga su nezavisne i poseduju čak i istu težinu.

One su primeri savremene arhitekture koja predstavlja futuristički viziju 1950. Ove tri federalne grane imaju oblik jednakostraničnog trougla. Taj trougao se nalazi u “kokpitu od aviona” – kao grad dizajn. Nacionalni Kongres se smatra jednom od najlepših razglednica Brazilije, kao i jednim od najomiljenijih projekata njegovog arhitekte Oskara Nimejera. Dve polusfere u arhitekturi simbolizuju zakonska ovlašćenja.

Slika 223 Trk na trg: Praça dos Três Poderes, Brazilija

Vrhovni sud

Dve kule sa po 28 spratova deo su kongresne zgrade. Prvobitno je imao zatvoreni vrt koji je dizajnirao Roberto Burle-Marks (Roberto Burle-Marx), koji je kasnije zamenjen zidom. Kongresna zgrada može biti posećena sa vodičima besplatno, a ako vam treba vodič koji govori engleski jezik najbolje je napraviti rezervaciju, jer se može desiti da dobijete vodiča koji govori samo portugalski. Tura vodi kroz glavni hodnik, plave boje – Senat i zelenog – Predstavnički dom.

Na zapadnoj strani trga nalazi se Palata izvršne vlasti, a prekoputa nje Vrhovni sud. Skulptura ispred Vrhovnog suda Boginja Pravde,nazvana “A Justicia”, delo je Alfreda Cečijatija (Alfredo Ceschiatti) i napravljena je od čvrstog bloka granite.

Slika 317 Trk na trg: Praça dos Três Poderes, Brazilija

Istorijski muzej Brazilije

Zgrade dizajnirane od strane Oskara u svojoj arhitekturi izgledaju isto, međutim postoji značajna razlika. Vrhovni sud konstruisan je niže od kancelarije predsednika, simbolišući to da Vrhovni sud bude dostupan podjednako svima, dok se predsednička kancelarija nalazi na visini – da bi dostigli moć ipak se morate potruditi.

Na istočnoj strani trga nalazi se Istorijski muzej Brazilije (Museo da Cidade is Brasília) u čijoj fasadi se može videti skulptura glave šefa države Žuselina Kubičeka (Juscelino Kubitschek). Unutar i izvan u mermeru su uklesani tekstovi o bilateralnoj saradnji, postoje paneli objašnjenja na portugalskom, engleskom i Brajevoj azbuci.

Na daljem kraju trga sagoreva večni plamen koji je otvoren 1987. Dizajnirao ga je Oskar i predstavlja priznanje onima koji su izgradili zemlju. Skulptura pored nje ima dizajn goluba i obeležava obnovu demokratije nakon vojne diktature u Brazilu šezdesetih i sedamdesetih godina.

 Trk na trg: Praça dos Três Poderes, Brazilija

Počast glavnom arhitekti Oskaru Nimejeru

Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete pročitati ovde.


Ana Pantić je student novinarstva, multitasker i folkloraš već više od decenije. Jedino je ljudska glupost može pošteno iznervirati, nikad se ne kaje za ono što uradi, voli kvalitetne ljude i lepe stvari, živi za putovanja i dobru knjigu, užasno je tvrdoglava i zato neizmerno poštuje one koji to znaju da trpe. Smatra da možemo upoznati sami sebe tek kada otkrijemo sopstvene granice, a vodi se citatom “Be yourself. Everyone is already taken.” Oscar Wilde.

Editors choice