Prethodne tekstove iz serijala “Trk na trg” možete da pročitate ovde.

Našli ste se u Ljubljani. Gladni ste, hteli biste nešto da popijete, kupuje vam se. A hteli biste i da obiđete neke znamenitosti. Prešernov trg je idealna polazna tačka. Možete da pogledate zgrade trga, odmorite se uz reku ili da u nekoj od susednih ulica odete u šoping, pojedete nešto ili sednete u neki bar. Počnimo!

Na ovom mestu su se u srednjem veku susretale gradske kapije. Bio je okupljalište meštana, a u sedamnaestom veku je dobio današnje obrise. Tada je izgrađena katolička crkva posvećena devici Mariji i naziva se Marijin trg. Crkva je i dalje tu, preživela je zemljotres krajem devetnaestog veka, kada je većina zgrada uništena. Umesto njih, izgrađene su barokne kuće, koje i danas krase ovaj trg.

crkva Trk na trg: Prešernov trg, Ljubljana

Po Marijinoj crkvi, Prešernov trg se prvo zvao Marijin trg

Početkom dvadesetog veka, 1905. godine, na trg je postavljena statua Franca Prešerna, slovenačkog pesnika. Tada i trg menja ime u Prešernov trg. Omiljeno okupljalište meštana, trg je uvek pun ljudi. Zbog neposredne blizine reci Ljubljanici odiše nekim posebnim mirom. Možete iznajmiti bicikl i voziti se uz obalu. Možete i sići na niži deo keja i uživati u pogledu na reku.

Iako Ljubljanica nije velika reka, preko nje je izgrađeno više od četrdeset mostova. Na Prešernovom trgu se nalaze tri mosta, takozvano Tromostovje. Na svakom od ovih mostova ćete naći klupe, ofarbane u boje neke zastave. Tu su, naravno, slovenačka zastava, brazilska, američka, britanska. Ukoliko pređete neki od ova tri mosta, zateći ćete se na pijaci, sa pogledom na ceo trg. Ako ipak ne pronađete ništa za jelo na pijaci, pređite most opet i idemo dalje. Blizu smo!

tromostovje Trk na trg: Prešernov trg, Ljubljana

Iako je Ljubljanica mala reka, preko nje je izgrađeno više od četrdeset mostova

Gladni ste? Iza Marijine crkve se nalazi Miklošićeva cesta ili, kako je mlađi meštani nazivaju, “burek street”. Tu možete naći gomilu buregdžinica (otud joj i nadimak), picerija, kebaba, restorana zdrave hrane ili sendviča. I to vrlo povoljno. Niste gladni, žedni ste? Nikakav problem. Sa desne strane se nalazi Trubarjeva cesta, prepuna barova i kafića. U zavisnosti od toga šta najviše volite, možete sesti u neki alternativni bar ili u neki fensi kafić.

čopova Trk na trg: Prešernov trg, Ljubljana

Ljubljanska šoping destinacija

Ako biste radije da potrošite novac na kupovinu, skrenite levo od crkve. Ući ćete u Čopovu ulicu, popularnu ljubljansku šoping destinaciju. Budući da je sama Ljubljana mala, takva je i ova ulica. Ipak, možete pronaći nešto za sebe. Obratite pažnju na prodavnicu slatkiša “Kraš”. Nešto možete pronaći samo ovde!

trg1 Trk na trg: Prešernov trg, Ljubljana

Lep pozdrav!

Do sledećeg trga!


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice