Turista u sopstvenom gradu

Turista u sopstvenom gradu

Beograd je oduvek bio mesto u kome bi svako mogao da pronađe kutak za sebe. Mnoštvo turista koji ga svakodnevno posećuju jedan je od dokaza za to. Ako mene pitate, postoje tri gotovo magična mesta, u kojima ćete, koliko god puta da ih posetite, svaki put otkriti nešto novo i doživeti ih na drugačiji način. Ne želim da vas davim knjiškim podacima o njima, već da ih predstavim u drugačijem svetlu. Još jedna prednost ovakvog putovanja jeste što vam kofer uopšte neće biti neophodan. Pa krenimo!

slika 23 Turista u sopstvenom gradu

Kalemegdanska noć – neprocenjivo

Kalemegdan

Bilo da prošetate tokom dana ili uveče, posmatrate zalazak sunca ili osvit zore, ukoliko to uradite baš sa nekog mestašca ili kutka na Kalemegdanu, to će izgledati sasvim drugačije. Dovoljno je samo da posmatrate. Pogled na grad koji se polako smiruje i tone u san sa najviše tačke na koju ste mogli bezbedno da se popnete dok vas neko drži za ruku svakako je nešto vredno pamćenja. Prikaz Novog Beograda, koji kao da gori pod zalaskom sunca u ogledalu reke, izgleda nestvarno sa zidina tvrđave. Probajte. Verujem da vas nakon toga sunce više neće podsećati na užarenu loptu koja bez milosti topi beogradski asfalt.

Gardoš

Čak i ako ne volite Zemun (što je neoprostiv greh – prim. aut.), Gardoš ćete svakako zavoleti. Naročito ako odlučite da jedno sunčano popodne ili prijatno veče provedete u nekoj od mirnih i lepih kafana koje on nudi. U njima ćete, na miru i bez gužve, moći da uživate u pogledu na reku, popijete kafu, čašu vina, pojedete omiljeni kolač, razgovarate, razmišljate, mudrujete, volite, mrzite ili jednostavno ćutite i uživate u trenutku.

slika 43 Turista u sopstvenom gradu

Požurite, pitanje je dana kada će ovakva slika nestati

Vračar

Ako vam tvrđave, kule, reke baš i nisu zanimljive, a ipak želite da osetite duh starog Beograda, Vračar je pravo mesto. Tačnije, pojedine ulice koje “urbanisti” nisu uspeli da oskrnave novim, bezličnim zgradama. Uzane, krivudave ulice poput Baba Višnjine, Mačvanske ili Topolske dopašće se čak i vašem ražmaženom ljubimcu, a vi ćete poželeti da satima šetate dok vam se smeškaju fasade oronulih vila, iako im se prećutno rugaju cvetni balkoni stambenih zgrada.

Slažem se, u ljudskoj je prirodi da neprestano istražuje, otkriva nešto drugačije, hvali se novim iskustvima. Ali pre nego što započnemo čitanje, treba dobro pročitati naslov, proučiti uvod i upoznati se sa lepotama i magijom sopstvenog okruženja. Živimo brzo, svet oko nas posmatramo površno. Tek kada budemo svesni, pravo putovanje može da počne.

Izvori fotografija: tt-group.net, vracar.org.rs


Ginger Lady obožava modu, ali izbegava da piše o njoj. Obožava muziku ali ne peva pod tušem. Voli da pozira a nije model. Piše ono što zna i u šta veruje. Svoj život umesto u ružičasto boji u crveno i definitivno nema vremena za gubljenje. We don’t have all the time in the world. The time is now.