U kom ste vi bili filmu?

U kom ste vi bili filmu?

Poslednje večeri FEST-a na svečanoj ceremoniji pre početka premijere filma “Neprijatelj” reditelja Dejana Zečevića, predsednik žirija programa “Evropa van Evrope’”, režiser Goran Paskaljević, uručio je nagradu “Eritrocit” makedonskom režiseru Milču Mančevskom za film “Majke”, koji je pobedio u ovogodišnjem takmičarskom programu. Mančevski se primajući nagradu zahvalio glumcima, ekipi filma, distributeru Manaki filmu i FEST-u.

fest neprijatelj grupna U kom ste vi bili filmu?

Pored zvanične nagrade programa “Evropa van Evrope”, žiri kritike FIPRESCI u sastavu Saša Radojević, Sandra Perović i Vladan Petković, za najbolji film proglasio je film “U boljem svetu” rediteljke Suzane Bir, dok je specijalno priznanje dodeljeno filmu “Koriolan” u režiji Rejfa Fajnsa.

Žiri za nagradu Nebojša Đukelić, koju dodeljuje Udruženje filmskih novinara i kritičara (UFNIK) za najbolji film FEST-a u svim celinama proglasio je film “Majke” reditelja Milča Mančevsk0g. Žiri je radio u sastavu Petar Jončić, Vesna Milivojević i Nevena Matović.

Pored Milča Mančevskog publici u Sava centru su se obratili direktor Direkcije FEST-a Miloš Paramentić koji je rekao da FEST opet proživljava svoje najbolje godine, a umetnički direktor Borislav Anđelić istakao je novi optimizam ovogodišnjeg FEST-a. Selektor Ivan Karl dodao je da su za dobar festival potrebni dobri filmovi, publika i tradicija, a da FEST sve to ima. Ove godine prodato je 93.000 karata, a da sa pratećim projekcijama 39. FEST imao je 115.000 gledalaca. Umetnički direktor Borislav Anđelić naglasio je da je zadovoljan ovogodišnjim FEST-om koji je realizovan u skladu sa budžetom, a selektor Ivan Karl je sopštio da je ove godine bilo za 10% više gledalaca nego prošle i izrazio zadovoljstvo uzlaznom linijom prodaje karata.

IMG 6916 589 389 901 U kom ste vi bili filmu?

Nakon dodele nagrade premijerno je prikazan film “Neprijatelj” reditelja Dejana Zečevića. Velikim aplauzom gledaoci su pozdravili ekipu filma “Neprijatelj”, među kojima su bili glumci Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Slavko Štimac, Ljubomir Bandović, Dragan Marinković i drugi. Reditelj Dejan Zečević je, iako protokolarno proglasio Festival zatvorenim, pre svega pozvao gledaoce na sledeći, jubilarni 40. FEST.


Đorđe Zelenović je filmofil. Buntovnik sa razlogom, nebrušeni dijamant, l’enfant terrible, almost famous… “And who am I? That’s one secret I’ll never tell, you know you love me xoxo…”