Razmišljajući šta bih mogla sledeće da pišem na temu Dating & Sex, došla sam na ideju da ne bi bilo loše da malo zavirimo u krevete čuvenih istorijskih ličnosti. O ovima iz našeg vremena sve već znamo. I ko s kim, i koliko, i kada, i koje su im boje gaćice i kolikim gabaritima raspolažu. Iskaču iz televizora, novina, frižidera. Hvale se svojim seksualnim stavovima, prepričavaju seksualna iskustva i perverzije, dele bivše i buduće ljubavnike.

Tako smo – hteli, ne hteli – saznali da očajna domaćica, Eva Longorija, obožava svoj vibrator i da ga redovno vadi iz noćnog stočića. Saznali smo i da je Dejvid Duhovni seksualni zavisnik, te da je to svoje iskustvo iskoristio gradeći lik Henka Mudija u muškoj verziji “Seks i grada”, seriji “Californication”. Hvalila se onomad na sva usta Gaga samoprozvana Lady da je u celibatu i da ukloliko bi se kresnula da bi njena inspiracija odlepršala. Tako je veliki zavodnik Holivuda Čarli Šin, cepajući, kažu, i muškarce i žene, stigao do magičnog broja pet hiljada. (Dragi Čarli, oprosti mi ako sam ti koju recku zakinula). Košarkaš Vilt Čemberlejn s ponosom je isticao da nikada nije kresnuo ni ružnu, a ni, mozeš misliti, udatu ženu. Matori Hef je izjavio, u onom zabavnom rijaliti šou o tri sisate zečice (a kako drugačije), da dok vodi ljubav, obavezno nosi merač krvnog pritiska na nadlanici da bi predupredio “najslađu smrt”. Totalno jasno, s obzirom da u njegovim godinama to vođenje ljubavi sigurno vodi u infarkt.

Dosadno i već viđeno. Hajde mi malo da zavirimo u krevet čuvenih istorijskih ličnosti. Pazi sada ovo…

Kleopatra je važila za jednu od najprivlačnijih žena svih vremena koja je znala da zavede i u krevet odvede svakog muškarca kog je poželela. Nevinost je izgubila sa dvanaest godina, a seks je koristila kao izvor moći, osećaj vlasti i zadovoljstva. U svom omanjem hramu, desetine mladića je hranila raznim afrodizijacima kako bi joj uvek stajali na raspolaganju. Sa mlađanim momcima redovno je trenirala erotske recepte koje je dobijala od prostitutki iz Aleksandrije. Navodno je bila u stanju da tokom jedne noći vodi ljubav sa 100 muškaraca. I sve to pre naše ere!

Carica Teodora ostala je u istoriji upamćena kao kurtizana koja se vinula do carskog trona. Zbog ove mlade glumice i robinje iz Konstantinopolja promenjen je stari rimski zakon koji je senatorima zabranjivao brak sa glumicama. Teodora, žena neviđene lepote, propagirala je, posle udaje za Justinijana, velike moralne reforme. Istovremeno je za sebe zadržala status “zaštitnika nevernih žena”. Na piknicima po okolini Carigrada otvarala bi svoja “vrata raja” desetorici plemića za jedno veče. Sutradan bi oprobala tridesetak njihovih sluga. Ova priča me podseća na priču o jednom našem političaru koji je bio odlepio za jednom poznatom prostitutkom. O la la.

Kraljica Zingua, vladarka sa teritorije današnje Angole, bila je jedna od najsurovijih nimfomanki. Posedovala je muški harem. Iz njega bi izabrala dvojicu koji su se međusobno borili do smrti. Pobednik bi noć proveo u ljubavnom zagrljaju sa Zinguom, a već ujutro bi bio ubijen. Kako god okreneš, smrt ti ne gine!

Carica Katarina Velika, čuvena “Smokvica”, propovedala je neophodnost svakodnevnog seksualnog života. Ta neophodnost podrazumevala je sledeću računicu – seks šest puta dnevno. Opa Kejt! Imala je zvanično dvadeset jednog ljubavnika, a nezvanično i do osamdeset. Pazite, u pitanju je osamnaesti vek! Kažu da je mogla je svoje ljubavnike i zatvorenih očiju da prepozna. Možete zamisliti na koji način! Nesanicu je lečila isključivo seksom, a spadala je u grupu poznatih voajera.

O Đovaniju Đakomo Kazanovi i njegovim ljubavnim pohodima uglavnom se manje-više sve zna, ali ću ga ipak spomenuti zbog ovih srpskih wannabe Kazanova. Prema njegovim memoarima, spavao je sa hiljadama žena, a od brojnih imena identifikovano je samo 116. Specijalnost mu je bila da osvaja žene i ćerke svojih prijatelja. Dešavalo se da je istovremeno vodio ljubav i sa majkom i sa ćerkom bliskog ortaka. Podatak koji me je posebno zabavio je taj da je trebalo da bude sveštenik. A haha.

Markiz de Sad pročuo se po aferi „Roza Keler”, kada je mučio jednu parisku prostitutku, a odmah potom je u odsustvu osuđen na smrt zbog učešća u tzv. Marsejskom skandalu – orgiji u kojoj je bilo mučenja, homoseksualnih odnosa, pa čak i trovanja učesnika. De Sad je preživeo zahvaljujući pomilovanju francuskog kralja, a stigao je još i da napiše niz romana i drama, među kojima i “120 dana Sodome”, u kojem je opisao 600 varijacija ispoljavanja seksualnog instinkta. De Sad se na kraju našao u ludnici, gde je proveo poslednjih 11 godina života. A kako čovek i da ne poludi!

Lola Montez, glumica i kurtizana, još sa trinaest godina otkrila je da na svom telu može da zarađuje. Elem, bila je malo izbirljiva. Odbila je, na primer, da spava sa prestolonaslednikom Poljske, jer je imao veštačke zube. Pošto je promenila tri muža i bezbroj ljubavnika (među njima Franca Lista i Aleksandra Dimu Oca), postala je metresa bavarskog kralja Ludviga I, koji ju je proglasio baronesom i kontesom. Specijalitet joj je bio, savršena kontrola vaginalnih mišića, tako da je mogla svakom muškarcu da pruži i po deset orgazama dnevno. Lolo, lolo.

Glumica Sara Bernar (ili “božanstvena Sara”, kako ju je nazvao Oskar Vajld) u svoj krevet primila je više od hiljadu ljubavnika, uglavnom iz sveta umetnosti. Imala je običaj da spava u mrtvačkom sanduku od ružinog drveta koji je bio ispunjen pismima obožavalaca. Toaltni psiho, ako mene pitate.

Čuvena kurtizana i špijunka Mata Hari, seks sa muškarcima koristila je kako bi došla do novca, ali i da sazna određene vojne tajne (zbog čega je završila pred streljačkim vodom zbog špijunaže). Njena redovna klijentela bili su francuski ministri, holandski premijer, nemački prestolonaslednik i mnogi drugi. Često je znala da se posle napornog špijunskog rada “odmara” u javnoj kući.

Grigorij Jefimovič Raspućin, jedna od najkontroverznijih ličnosti ruske istorije, bio je veliki hedonista i ljubavnik. Voleo je sve žene, bilo da su iz petrogradskog visokog društva ili prostituke, i tokom života je imao nekoliko stotina ljubavnica. Preterivao je u hrani, alkoholu i seksu. Navodno je čednim devojkama uz nevinost uzimao i pramen kose, a posle njegove smrti u kući je pronađena kutija sa nekoliko desetina uvojaka.

Ali naš današnji pobednik je Salvador Dali. U njegovoj biografiji pod nazivom “Sraman život Salvadora Dalija”, od Lena Gibsona, navodi se da je slikar bio uvučen u mnoge seksualne perverzije, da je pljuvao na majčin portret svaki put kada je se setio “zato što mu je sisala penis dok je bio dete, što je dovelo do toga da se on celog života plašio seksa, da je sodomizovao svoju sestru i jeo izmet svoje ljubavnice”.

Da, da, da vam totalno pocrvene obrazi zbog spektakularnog načina na koji su oni žarili i palili kroz istoriju. Više ni sama nisam sigurna gde normalno prestaje, a nenormalno počinje. Ako gledamo ove naše savremenike, izgleda da istorija jeste prava učiteljica života. Ali kako ona stara kaže – “sve će to narod pozlatiti”.


Jelena Tanasić je rođena da obožava – Crveni lak. Čokoladne kolače. Mojito & kafu. Čitanje novina od pozadi. Čitanje knjiga. Papir i olovku. Kreativni haos. Bajke o vilenjacima i vilama. Filmove iz doba zlatnog Holivuda. Marinu Abramović. Leto. Miris šume posle letnjeg pljuska. Naočare brenda Ray Ban. Glam Punk modu. Štikle. Nitne. Narukvice. Pozorišta & bioskop. Citat Žan Kokto: “U sebi osećam anđela koga neprestano šokiram!”

Editors choice