5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

U zdravom telu: Šest pravila za održavanje energije tokom čitavog dana

U zdravom telu: Šest pravila za održavanje energije tokom čitavog dana

Da biste održali energiju organizma tokom čitavog dana potrebno je da vodite računa o nekim stvarima kao što su ishrana, spavanje i količina tečnosti koje unosite u organizam. Energija vam je potrebna da biste imali snage da funkcionišete ceo dan. Da se ne biste osećali tromo i pospano, pred vama su neka pravila koja ne bi trebalo da prekršite.

Pomerite zavese, neka svetlost uđe

Sunčeva svetlost je prirodni signal koji je neophodan za funkcionisanje ljudskog organizma. Sunce koje se javlja ujutru pre zore, stimuliše ćelije koje se nalaze u oku, koje dalje šalju signal za buđenje mozgu. Dnevna svetlost prija organizmu. U studiji koja je obavljana u Japanu, 16 žena se izjasnilo da se osećalo više budnim kada je sedelo blizu sunčanog prozora bar 30 minuta u toku dana nego dok su sedele u zamračenoj laboratoriji.

ghk French toast mdn U zdravom telu: Šest pravila za održavanje energije tokom čitavog dana

Za doručak jedite proteine

Tost ili samo kifla za doručak nisu dovoljni. Potrebno je da unesete proteine da bi se organizam zadovoljio. Samo testo za doručak učiniće da se osećate sitim za kratko vreme, ali će zato proteini povećati vašu energiju i spremiti vas za dnevne fizičke napore. Neki od proteina koje možete da uvrstite u vaš doručak jesu jaja, meso i mladi sir.

Dosta vode

Kada dehidrirate, osećate se umorno, i vaše funkcije su oslabljene. Da bi povećali energiju potrebno je da pijete dosta vode. U studiji koja je obavljena u Švajcarskoj, volonteri koji nisu pili vodu 24 časa, bili su skoro dva puta umorniji i trebalo im je duplo više vremena da urade testove. Naravno, ne treba sebi dozvoliti da ne pijete vodu ovoliki vremenski period, ali treba biti oprezan. Kada osetite prve znake dehidratacije, nemojte se nalivati vodom, već je bolje uzeti više puta po manju količinu.

ghk pepperoni pizza mdn U zdravom telu: Šest pravila za održavanje energije tokom čitavog dana

Preskočite picu

Pica, pljeskavice, generalno brza hrana učiniće da se organizam oseća umorno. Studija koja je obavljena u Velikoj Britanji, pokazala je da su se volonteri koji su za ručak jeli hranu sa visokim procentom masti, osećali pospano. Adekvatan ručak koji bi povećao energiju mogao bi da bude supa, riba, meso i sveža salata. Odvojte vreme za ručak i počastite sebe i svoj organizam hranom koja mu je potrebna da biste se osećali odmorno i sveže.

ghk iced mocha frappe 0310 mdn U zdravom telu: Šest pravila za održavanje energije tokom čitavog dana

Dnevna strategija kafe

Smatra se da su dve šoljice kafe dnevno dovoljne, čak i preporučene, jer kafa štiti organizam od nekih bolesti. Naravno da sa kafom ne bi trebalo preterivati i piti je u velikim količinama, zato je potrebna strategija. Najbolje vreme za kafu je posle jela, jer ubrzava metabolizam. Kafu nikako ne bi trebalo piti na prazan želudac, jer će organizam brzo ogladneti, pa će vam se posle jela opet piti kafa. Zato pažljivo sa kofeinom i pridržavajte se strategije.

Obavezno umivanje

I na kraju još jedno pravilo koje bi trebalo da uradite čim ustanete, ali i uvek posle spavanja. Studija je pokazala da su se žene koje su se umivale osećale sveže i odmornije.

Mirjana Radojević

Editors choice