Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Umeće življenja: Predrasude i gordost

Umeće življenja: Predrasude i gordost

Verovatno ste u naslovu prepoznali izvrnuti naziv jednog od najvećih ljubavnih klasika svih vremena, proizašao iz pera Džejn Ostin. Ipak, ako ste mislili da ću da se bavim književnom kritikom ovog romana, pogrešili ste. Ovo delo mi je samo poslužilo da, onima koji su ga čitali, bude jasnije šta znači to kad je neko gord.

Sad ćete verovatno da pomislite “Šta ona tu meni priča, znam ja šta je to!” Razmislite još jednom! Koja vam je prva asocijacija na gordo ponašanje. A sinonima je mnogo: nadmenost, osionost, oholost, ponositost, drskost

E, o tome vam pričam. Gordost nam se svakodnevno provlači, sakrivena iza nekih drugih osobina, tako da nismo često u stanju da provalimo da se zapravo o njoj radi. Vidimo mi da se neko ušinuo gledajući stalno ka gore, jer su svi drugi za njega “ništavni i nevažni”. Primetimo da se neko, što bi rekla moja kuma, ponaša kao “pijana grofica“, a nigde ni titule, ni porekla. Ali opet nam ne bude kristalno jasno da je po sredi gordost.

gordost Umeće življenja: Predrasude i gordost

Gordi ljudi su najčešće oni koji se bez ikakvog pokrića, ponašaju nadmeno. Uzgred budi rečeno, oni koji imaju pokriće u bilo kom smislu, najčešće se trude da nikome to “ne naturaju na nos”. Oni se čak osećaju bezveze kad neko drugi počne da ih veliča, jer smatraju da nema potrebe za tim. Za one koji su arogantni prema okolini, takođe se veruje da su gordi.

Sećate se Srđana iz filma “Sedam i po“, koji u epizodi “Gordost” izgovara reči “Znate ja ne mislim, ja znam”? Pritom konstantno omalovažava svoju ženu i tera joj inat, rizikujući da ne osvoje novac u kvizu u kojem učestvuju. E taj lik je stvarno gord!

Ne znam više šta da mislim o tome, ali očigledno je da imamo posla sa ozbiljnom ljudskom “nakaznošću”, s’ obzirom na to da je hrišćanska crkva uvrstila gordost među sedam smrtnih grehova. Ali znate šta sam zaključila? Ne trebate da se nervirate što vas neko “gleda sa visine”, niti da se sekirate kada neko precenjuje sebe. Gordost je ustvari težak krst samo za onoga ko ga nosi, a ne i za okolinu!

Pročitajte i ostale tekstove iz rubrike “Umeće življenja”.

Olivera Denčić

 

Editors choice