Kao vid izoštravanja kreativnosti i izbegavanja zarobljenosti u okviru jednog stila ili koncepta, hrvatski ilustrator Filip Peraić započeo je projekat pod nazivom “James Harden Illustrated”.

Koristio je mnogobrojne medijume i umetničke stilove. Peraić ilustruje isti profil slike Houston Rocket šutera i šeruje ih putem vebsajta koji je ovome posvećen, kao i drugih društvenih mreža.

On kaže da bira temu za celu seriju ilustracija zato što veruje da takva konstanta proizvodi više kreativnih pristupa i rešenja koja su izvan očekivanog.

tumblr mshy9ruewv1shpnv1o1 r2 12801 Umetnička duša: Ilustrator Filip Peraić

Neki proizvodi će voditi ideje koje su više stilske, dok su druge više konceptualne i metaforičke.

Ima samo tri pravila: bela pozadina, kreiraj u okviru granica profila Džejmsa Hardena i pronađi inovativna rešenja.

Evo kako izgleda ovo njegovo delo.

tumblr mshygilxvo1shpnv1o1 r2 12801 Umetnička duša: Ilustrator Filip Peraić

Na prvoj ilustraciji precizno vidimo kako izgleda lice Džejmsa Hardena, kako mu izgleda kosa, brada i slično, dok se već kod sledeće jasne linije gube i sama ilustracija je apstraktnija.

tumblr mshz2sgrcd1shpnv1o2 r1 12801 Umetnička duša: Ilustrator Filip Peraić tumblr n0wl24cq6c1shpnv1o1 r3 12801 Umetnička duša: Ilustrator Filip Peraić

Sa svakom sledećom ilustracijom, sve je apstraktnije i apstraktnije, tako da na jednoj možete videti kako se i gde nalaze mišići na njegovom licu, dok je na sledećem njegovo lice karta neke izmišljene zemlje, a na nekim ilustracijama Filip je umesto Hardenove brade video kita ili paprat, dok je za neku bio inspirisan maskirnim bojama.

Lenka Gatić

Editors choice