Mlada grafička umetnica i ilustrator, Tang Čijev Ling iz Malezije, na svom behance profilu objavila je lični ilustrativni projekat “Moda od lišća”, koji je usled dobre osmišljenosti i kreativnosti zadobio pažnju mnogih. Skup radova pod imenom “Moda od lišća”, podrazumeva jednostavne ilustracije koje su dopunjene upotrebom lišća, ponekad i cveća, koji zajedno stvaraju sliku zanosne dame u haljini.

moda od lisca 1 Umetnost ilustracije: Moda od lišća

“Moda od lišća” je, po svemu sudeći, iako nigde eksplicitno naglašeno, inspirisana dizajnom haljina iz četrdesetih i pedesetih godina, poput onih koje su svojevremeno nosile dive zlatnog doba Holivuda, pri čemu jedan rad zapravo “oblači” i figuru Odri Hepbern. “Moda od lišća” uključuje i velike napore umetnice pri nalasku lišća odgovarajućeg oblika i dezena, koji bi najuspešnije i najvernije dočarali oblik određenog tipa haljine.

moda od lisca 4 Umetnost ilustracije: Moda od lišća

Ilustrativni projekti poput “Mode od lišća”, predstavljaju dovitljivo proširenje pogleda na umetnost. Umetnost nije više samo dobro nacrtati, naslikati, fotografisati ili napisati, već i širiti granice svake od delatnosti novim idejama i multiperspektivnijim pristupom. Treba biti otvoren za upotrebu onoga što ranije nije bilo upotrebljeno, za uklapanje detalja koji ranije nisu čak bili ni viđeni kao potencijalno “uklopivi”, i potom stvarati na toj osnovi. “Moda od lišća” je samo jedan od brojnih primera koji govore u prilog sve većeg proširenja granica unutar umetničke delatnosti u savremeno doba, proširenja granica koje nas, ne tako često, iznenadi i oduševi.

moda od lisca 2 Umetnost ilustracije: Moda od lišća moda od lisca 3 Umetnost ilustracije: Moda od lišća

Mina Pavlović

Editors choice