U petak, 2. maja u prostorijama Kafe Galerije “Zavod” (Kraljevića Marka 1) u 20h, biće otvorena izložba plakata “Ne vredi plakati” Dragane Krtinić i Jevrema Ratkovića – studenata Beogradske politehnike.

Kao jedni od aktivista na današnjoj sceni grafičkog dizajna u Beogradu, ovi umetnici jednostavno smatraju da ne vredi plakati. Otvoreno komentarišu današnji sistem, društvo i sve pomalo na intelektualno-zabavno-iskrenom nivou, služeći se najstarijim medijumom masovnog komuniciranja – plakatom. Brisanje granica između političkih, reklamnih, ličnih i umetničkih plakata ovaj put sa ”subliminalnim porukama” u prvom planu. Predstavljaju eklekticistički izražaj, unutrašnji protiv spoljašnjeg iskustva uz savremenu kritiku.

Radovi su nastali u različitom periodu, u različite svrhe bez prvobitne ideje o mogućem sjedinjavanju u celinu.

Plakat Umetnost je kul: Izložba plakata Ne vredi plakati

”Radimo nešto. Važno je raditi nešto i reći ljudima koliko je važno raditi nešto i ne odustati. Ovo je ono što želimo da kažemo, na način za koji smo se obrazovali, jer smo to hteli, u vremenu i prostoru koji su ipak naši… ovo bi trebalo da pokrene sve, na i makar one najmanje promene koje će unaprediti njih same, a zatim i društvo… ”.

Moguće je zahvaljujući volji, Katarini Cvetković iz Zavoda i ljudi oko nas koji su spremni na akciju odmah nakon rečenice ”Kako bi bilo dobro da uradimo…”.

Izložba će biti otvorena do 9. maja.

Editors choice